Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на продукти зашкалюють: як Євросоюз намагається подолати економічну кризу

Зростання цін на продукти харчування в країнах ЄС провокує злість та невдоволення серед споживачів, робітники влаштовують страйки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які фактор впливають на зростання цін в Європі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Країни Європи стикнулися з економічною кризою – в першу чергу, швидко зростають ціни на продукти харчування.

Про це повідомляє Bloomberg.

За інформацією журналістів, минулого тижня ціни на цукор зросли до найвищого рівня за більш ніж десятиліття.

Відомо, що інфляція в Європі призвела до збідніння багатьох заможних раніше родин – це викликало страйки та протести, оскільки працівники вимагають негайного підвищення зарплат.

Подорожчання продуктів харчування посилило соціальне невдоволення та розчарування європейців у владі. Крім того, скорочення видобутку нафти ОПЕК+ на вихідних стимулювало зростання цін і на "чорне золото", а це загрожує стрибком цін на енергоносії та підвищенням інфляції.

За словами старшого економіста Rabobank Group Маарт'є Війффелаарса, у деяких частинах єврозони ціни на продукти харчування зростають такими темпами, яких не було в післявоєнній історії. За даними минулого тижня, в березні інфляція в єврозоні знизилася до 6,9%. У Франції вона сповільнилась до 6,6%. Але підвищення цін на продукти харчування прискорилося до 16%. Подібна ситуація спостерігається в Німеччині, де продовольча інфляція перевищує 20%.

Як країни ЄС стримують інфляцію

Швидке зростання цін спонукає європейські країни посилити економічні заходи для боротьби з цим (таку політику зазвичай проводять країни із низькими доходами населення).

Наприклад, Португалія вже скасувала податки на товари першої необхідності, Франція підштовхнула супермаркети до зниження націнки, а Швеція посилила перевірку бакалійних магазинів.

"Ви не думаєте, що це станеться в такому місці, як Європа, але враховуючи, що ціни на продукти харчування зросли на 15-20%, на деякі продукти харчування навіть більше, уряди стають все нервовими. Продовольча інфляція справді шкодить, і особливо з наближенням виборів це викликає у людей справжню злість", — зазначив Анхель Талавера, керівник відділу європейської економіки в Oxford Economics.

Які фактори впливають на зростання цін в Європі:

  • посухи;
  • перебої у торгівлі;
  • зростання витрат на добрива;
  • хвороби тварин (пташиний грип);
  • збільшення витрат на електроенергію та робочу силу.

Яким чином Євросоюз бореться з підвищенням цін на продукти

Країни Європи почали масово застосовувати заходи таргетування цін на популярні продукти харчування, найголовнішими серед них є наступні:

Зниження податків

Португалія, де ціни на продукти харчування зростають більш ніж на 20% в порівнянні з минулим роком, тимчасово знизить до нуля податок на додану вартість на кошик основних продуктів харчування.

Раніше до такого самого кроку вдалися уряди Польщі та Іспанії.

В Іспанії податкові заходи охопили такі основні продукти як хліб і оливкова олія, однак цього виявилось недостатньо, щоб зупинити невпинне зростання цін. Команда прем’єр-міністра Педро Санчеса закликала до обмеження цін на продукти харчування та знижки 14% на 20 основних товарів.

Польща планує зберегти нульовий податок на продукти протягом першої половини цього року та може продовжити його. Уряд Італії розглядає податки на такі основні продукти як макарони, хліб і молоко.

Обмеження цін

Обмеження цін на продовольство — це агресивне втручання, яке багато урядів не хочуть використовувати, адже існує ризик, що воно може призвести до зворотного ефекту, як, наприклад, сталося в Угорщині. В країні були запроваджені ліміти на ціни на продукти на початку 2022 року, але відтоді інфляція прискорилася майже до 50%.

Що таке ліміт цін на продукти

Це економічний захід, за якого роздрібні торговці мають продавати певні товари собі в збиток, але для компенсації вони підвищують ціни на інші товари. Наприклад, роздрібні торговці напередодні Різдва нормували основні продукти харчування, такі як картопля, створюючи дефіцит для споживачів.

Минулого тижня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що такі кроки допомогли його країні впоратися з інфляцією, однак вони "підривають поставки, оскільки є штучним втручанням".

У МВФ, своєю чергою, розкритикували заходи, які гальмують зростання цін, назвавши їх "неоптимальними", бо вони "дорогі й приносять користь навіть тим, хто цього насправді не потребує".

Роздрібний тиск

Для багатьох урядів завдання полягає в тому, щоб з’ясувати, як захистити споживачів, не спотворюючи торгівлю.

У Франції, де стрімке зростання цін на продукти харчування допомогло підвищити інфляцію до рекорду єврозони в лютому 2023 року, президент Еммануель Макрон перебуває під додатковим тиском масових протестів проти пенсійної реформи.

Його уряд уклав угоду з супермаркетами, яка дозволяє їм демонструвати вигідні пропозиції за допомогою наклейок у кольорах національного прапора на знижених цінах на товари першої необхідності. За його оцінками, протягом трьох місяців компанії отримають прибуток в кілька сотень мільйонів євро.

Уряд Португалії також працює із роздрібними торговцями та виробниками продуктів харчування, щоб спробувати знизити ціни. Modelo Continente, найбільша мережа супермаркетів країни, навіть заявила, що готова отримувати менше прибутку.

Жорсткіший нагляд

З огляду на те, що споживачі витрачають багато грошей на продукти, а компанії від цього отримують великі прибутки, економісти дійшли висновку, що негатив від інфляції лягає на плечі покупців.

Через це мережі супермаркетів у Португалії стали об’єктом перевірки цін, а Іспанія розпочала щомісячні зустрічі з магазинами, транспортними компаніями та виробниками продуктів харчування, аби переконатися, що зниження податків призвело до зниження цін для споживачів.

У Швеції бакалійники зіткнулися з посиленою перевіркою після того, як стало відомо, що ціни на продукти харчування швидко зростають від початку 1950-х років. Уряд країни вирішив збільшити фінансування національного контролю за конкуренцією.

Раніше ми пояснювали, чому українці купуватимуть помідори та цибулю в декілька разів дорожче, ніж у 2022 році. Також сайт Pro Гроші писав, як і чому у 2023 році дорожчатиме цукор.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.