Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Dragon Capital оновив прогноз на 2023 рік: що буде з ВВП

До кінця цього року середній курс національної валюти складе 36,6 грн за долар, а в наступному — 38,5 грн за долар

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Прогнозується зниження ВВП у 2023 році ще на 5%

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Інвестиційна компанія Dragon Capital погіршила прогноз скорочення реального ВВП України цьогоріч на 2 процентних пункти – до 32%.

Про це йдеться в аналітичному звіті Dragon Capital.

Крім того, прогнозується зниження ВВП у 2023 році ще на 5%, якщо війна триватиме до третього кварталу наступного року.

"Негативний вплив на економіку Україну від відключень електроенергії в результаті обстрілів Росією об'єктів енергетичної інфраструктури поки що був помірним. Проте, обстріли, ймовірно, продовжаться, а зростання попиту на електроенергію взимку змусить збільшувати масштаб та тривалість відключень електроенергії", — зазначається у повідомленні.

Прогноз зниження ВВП на 2023 рік базується на припущенні, що Україна поступово звільнятиме окуповані території та зможе завершити гарячу фазу війни на прийнятних умовах наступного року, орієнтовно ближче до осені, тоді як раніше ключовим припущенням макропрогнозу було тривале продовження війни та виснаження.

"Ми очікуємо, що в результаті суттєвого зниження військових ризиків робота ключових морських портів буде повністю розблокована, з-за кордону повернеться принаймні половина вимушених мігрантів (близько 4 млн людей), а український приватний бізнес відновить інвестиційну діяльність", — зазначає Dragon Capital.

Однак, зважаючи на пошкодження виробничих потужностей та руйнування логістичних ланцюжків, темпи початкового післявоєнного економічного відновлення будуть помірними й недостатніми, щоб компенсувати економічні втрати на початку 2023 року, спричинені атаками на енергетичну інфраструктуру.

Прогноз від Світового банку

Світовий банк прогнозує зростання економіки України у 2023 році з 2,1% до 3,3%.

Згідно з ним, ВВП скоротиться на 35%. Нагадаємо, що в минулому звіті йшлося про падіння на 45,1%.

Цей сценарій не охоплює будь-які потенційні позитивні ефекти від масштабних відновлювальних робіт, а також можливі негативні ризики, пов'язані з погіршенням ситуації в галузі безпеки та браком енергії в зимовий сезон.

За оцінками, експорт скоротиться приблизно на 30% у номінальному вираженні та на 60% у реальному при умові помірного відновлення в середньостроковій перспективі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.