Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світ дорого заплатить за вчинки РФ: що чекає глобальну економіку

У Організації економічного співробітництва та розвитку розповіли, як війна вдарить по всьому світу

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Європа зіткнеться з рекордною інфляцією і курсом долару

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найближчим часом глобальна економіка стикнеться з величезною кількістю викликів, зокрема з девальвацією різних валют щодо долара.

Про це йдеться у прогнозах Організації економічного співробітництва та розвитку.

Згідно з оцінкою організації, зростання ВВП у 2022 році складе 3%, хоча грудневий прогноз був на рівні 4,5%. У 2023 році очікуваний ріст ВВП має бути ще менше – 2,2%.

Інфляція у Єврозоні цьогоріч буде високою – 8,1%, а наступного року має дещо знизитись до 6,23%.

Країни "Великої двадцятки" також не омине інфляція, цьогоріч вона становитиме 8,2%, а у 2023 сягне рівня 6,63%. Цікаво, що за даними Банку Америки, якщо інфляція у економічно розвинених країнах сягала хоча б 5%, то на її повернення до 2% йшло близько 10 років.

Валюти слабшають

Аналітики Організації економічного співробітництва та розвитку вважають, що більшість світових валют суттєво слабшає по відношенню до долара. Цьогоріч індекс вартості долара до корзини валют багатих країн DXY виріс на 18%, що є найвищим показником за останні 20 років.

Інвестори намагатимуться убезпечити резервну валюту і це може призвести до зростання долара, навіть за умови падіння економіки.

Це не дуже добрий знак для інших країн, оскільки несе ще більші ризики та тиск на національні економіки, зокрема на українську.

Ціна війни

Розв’язана Росією повномасштабна війна коштуватиме дорого усьому світу. Світовій економіці ця трагедія обійдеться у 2,8 трлн долл, у вигляді недоотриманої продукції до кінця наступного року.

І це ще не максимум, а прогноз на випадок нормальної зими, якщо холоди будуть дуже суворі, втрати будут набагато більші.

Справа в тому, що повномасштабна війна спровокувала безпрецедентний ріст цін на усі види енергоносіїв, що підірвало довіру ділових кіл у Європі.

Раніше наш сайт писав, чому в українських обмінниках різко підскочив долар і розповідав, що буде з економікою до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.