Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Глобальні ціни на їжу вперше з 2022 року різко оновилися – до чого тут Україна

На світовому ринку фіксують зростання Індексу продовольчих цін, чого не відбувалося з 2022 року

Фото: УНІАН, Unsplas. Колаж: Pro Гроші

Індекс продовольчих цін підвищився вперше з 2022 року

Фото: УНІАН, Unsplas. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на харчі вперше після повномасштабного вторгнення Росії в України демонструють тенденцію до зростання. Найактивніше на світовому ринку змінюється вартість цукру та м'яса.

Як свідчать дані Індексу продовольчих цін ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН), середній показник індексу у квітні 2023 року був на позначці у 127,2 пункти (+0,6%, якщо порівнювати з першим місяцем весни.

За словами голови Комітету з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данила Гетманцева, зміна ситуації на світовому ринку відбувається вперше з березня минулого року. За інформацією політика, подорожчання цукру повпливало на загальне підвищення індексу. При цьому цукор на світових ринках подорожчав на 17,6%.

"Ситуація загострилася після зменшення виробництва та експортної пропозиції від глобальних лідерів (Індія, Китай, Таїланд, ЄС), а також боротьбу, що загострюється в напрямку використання цукрової сировини. А саме: переробка в "солодке золото" або в біоетанол, враховуючи співвідношення цін на таке паливо порівняно з традиційним", – пояснив він.

Тим часом індекс цін на м'ясо теж зріс – на 1,3%. Усе тому, що дорожчає свинина та м'ясо птиці, особливо в Азії.

"Інші компоненти середнього індексу цін на продовольство продовжують знижуватися. Однак не настільки, щоб перекрити зростання "цукрового індексу", – підкреслив Гетманцев.

Яка ситуація з цінами в Україні

На фоні війни продукти харчування за підсумками 2022 року подорожчали на 26,5%. Найбільше додали у ціні яйця – на 79,8% та фрукти – 44,9%.

Вартість алкогольних напоїв та тютюнових виборів зросла на 22,1%, одяг та взуття подорожчали на 3,6%.

Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 4,6%.

За предмети домашнього вжитку та побутову техніку українцям довелося викладати на 24,9%, ніж у 2022 році, охорона здоров'я здорожчала на 14,5%, а транспорт – на 27,1% (в т.ч. паливо – на 27,9%),

Тим часом ціни на зв'язок зросли на 13,2%, на відпочинок та культуру – на 14,8%, на освіту – на 9,6%, ресторани та готелі подорожчали на 22,3%, а різні товари та послуги на 18,5%.

Раніше ми розповідали, де в Україні найдешевша і найдорожча холодна вода. Також ми пояснювали, чи варто українцям купувати житло Китаї, Бразилії або Канаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.