Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Черговий складний рік для українців? Що чекає на світову економіку в 2023-му

Глобальне зростання суттєво сповільнилося через низку геополітичних та економічних факторів

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який прогноз щодо зміцнення економіки у світі дали в МВФ

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році, за оцінками МВФ, не варто сподіватися на середній показник глобального зростання, який традиційно становить 3,8%. Поточний рік, швидше за все, продемонструє значне сповільнення у світовій економіці.

Про це повідомила голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Виступаючи на Форумі розвитку Китаю, очільниця МВФ вдалася до стриманих прогнозів стосовно розвитку глобальної економіки. Якщо зазвичай показник зростання щороку дорівнює майже 4%, то у 2023 році він впаде до позначки 2,9%. Втім чіткіші прогнози будуть опубліковані МВФ у квітні.

Причин кілька. По-перше, рік видасться складним через відголоски наслідків коронавірусної пандемії. По-друге, вагомі зрушення у світовій економіці спричиняє російсько-українська війна. По-третє, посилюється грошово-кредитна політика держав. Наслідки цього чудово продемонструвала банківська система США, де на початку березня відбулося кілька гучних банкрутств великих фінансових установ.

"Тому ми продовжуємо уважно стежити за розвитком подій та оцінюємо можливі наслідки для перспектив світової економіки та глобальної фінансової стабільності", – зауважила Георгієва. І додала, що МВФ стежить за ситуаціями в найбільш вразливих країнах, тобто з низьким і високим рівнем доходу. Адже не можна допускати поглиблення геоекономічної фрагментації, тобто різкого поділу на бідних і багатих.

Роль Китаю в піднятті економіки

Поступово Китай починає відновлюватися після пандемічної кризи, тож у поточному році планує підвищити ВВП на 5,2%. Ці прогнози дають надію на покращення світової економіки, адже очікується, що на Китай припаде близько третини зростання у 2023 році. Оцінка Міжнародного валютного фонду наступна: після кожного 1% зростання ВВП інші країни Азії збільшуватимуть свій показник внутрішнього валового продукту на 0,3%.

Тож Крісталіна Георгієва закликала китайських політиків до здійснення ринкових реформ, які допоможуть підвищити продуктивність та перевести баланс сил з інвестицій до стійкого зростання, заснованого на споживанні.

"Перебалансування економіки Китаю також стане в пригоді Пекіну, аби досягти кліматичних цілей, оскільки перехід до зростання, що ґрунтується на споживанні, знизить попит на енергію, скоротить викиди та послабить тиск на енергетичну безпеку", – констатувала голова МВФ.

Реформи дадуть поштовх до скорочення викидів вуглекислого газу на 15% упродовж наступних 30 років, а у світовому масштабі – до 4,5% за вказаний період.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що економіка РФ на межі, та розповідав, чому падають ціни на нафту та як реагує Китай. Також ми повідомляли, що сталося з економікою України після 24 лютого 2022-го.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.