Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Starlink для усіх: яку інновацію запроваджує компанія Ілона Маска

Завдяки новому сервісу супутниковий зв'язок працюватиме всюди, "де видно небо"

Фото: Скріншот, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Супутниковий зв'язок SpaceX Starlink з'явиться на звичайних смартфонах

Фото: Скріншот, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Компанія SpaceX мільярдера Ілона Маска планує вже у 2024 році запустити послугу для надсилання текстових повідомлень через супутник. Послуга Starlink Direct to Cell з'явиться на смартфонах, які підтримують функцію LTE.

Про це йдеться на сайті компанії.

У повідомленні зазначається, що послуга працюватиме скрізь, "де видно небо". Змінювати апаратне забезпечення, прошивку або встановлювати нові додатки для того, аби був безперебійний доступ до текстових повідомлень, голосового зв'язку і даних, непотрібно.

SpaceX також хоче встановити на своїх супутниках вдосконалений модем eNodeB. Це перетворить супутник Starlink на вежу стільникового зв'язку в космосі. З'явиться можливість інтегрувати мережу, аналогічну стандартному роумінговому партнеру.

До того ж у планах компанії запустити голосовий і текстовий зв'язок. У 2025 році вона підтримуватиме стільниковий зв'язок з IoT-пристроями. Вона використовуватиме зростаючу супутникову мережу Starlink на орбіті Землі для передавання стільникового зв'язку на немодифіковані смартфони.

Цікаво, що ще торік у SpaceX були амбіції запустити цю послугу до кінця 2023 року, за підтримки партнера T-Mobile. Але після того компанія довгий час не повідомляла про подальші свої плани.

Скільки коштують послуги Starlink в Україні

Наприкінці вересня голова парламентського підкомітету з питань кібербезпеки Олександр Федієнко поділився інформацією, що станом на зараз в Україні працює майже 140-150 тисяч терміналів Starlink. Деякі з них належать партнерам, а інші купували самі українці й сплачують за них також самостійно. За словами Федієнка, стандартні виплати громадян становлять 105 доларів щомісяця.

При цьому у Європі є 80 тисяч терміналів Starlink. Найбільше їх у Франції та Великій Британії.

"Україна у вигляді громадян сплачує більше грошей компанії SpaceX, аніж вся Європа разом", — зазначив Федієнко.

Starlink в поїздах УЗ

Перший поїзд з терміналом Starlink почав курсувати по Україні на початку 2023 року. За словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, якість інтернету перевірили на одному з поїздів Інтерсіті+.

Тоді ж міністр повідомив, що до кінця року високошвидкісний інтернет від Starlink запустять на усіх поїздах Інтерсіті.

Чи працюватиме мобільний зв'язок та інтернет в Україні взимку

Наступної зими українці знову можуть зіткнутися з перебоями у роботі мобільного зв'язку та інтернету, якщо росіяни відновлять масовані атаки по енергетичних об'єктах.

Як пояснив директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик, провайдери у 2023 році мали б впровадити на своїх мережах технологією PON (Passive optical network, пасивна оптична мережа), яка забезпечує інтернет навіть під час відключень світла. Однак перейшли на цю технологію далеко не усі.

Так, станом на зараз всього 37% абонентів фіксованих мереж можуть підключатися до інтернет-мереж на базі PON.

"37% – це багато чи мало? Наприклад, у Київській, Рівненській, Тернопільській областях це близько 60%, а от у Києві – 9%. Це взагалі критична ситуація", — пояснив він.

Тому громадянам варто заздалегідь підготуватися до майбутньої зими та ймовірних відключень електроенергії.

Раніше ми пояснювали, коли в Україні запрацюють публічні точки Wi-Fi зі Starlink. Також ми пояснювали, хто може не сплачувати податки при ввезенні Starlink в Україну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.