Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платимо більше, ніж уся Європа – скільки коштують послуги Starlink в Україні

Експерт з питань кібербезпеки оприлюднив дані про використання українцями цієї мережі

Фото: сайт Starlink, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Названо, скільки українці платять за користування супутниковою системою Маска

Фото: сайт Starlink, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна, фактично, є найбільшим клієнтом компанії SpaceX. Оплати за термінали Маска українцями перевищують об'єм платежів від усієї Європи разом узятої.

Про це повідомив голова парламентського підкомітету з питань кібербезпеки Олександр Федієнко.

Експерт використав відкриті джерела та встановив, що в Україні зараз працює близько 140-150 тисяч терміналів Starlink. З них 45 тисяч належать партнерам, а понад 100 тисяч придбали самі українці й сплачують за них також самостійно.

Зараз стандартна платіжна вартість для користувачів Starlink складає близько 105 доларів на місяць.

Вартість користування послугами Starlink включає оплату пакета і витрати на валютні операції, оскільки платежі проводяться в доларах, що потребує додаткових конвертацій. Тому Федієнко також висловлює думку про можливе звільнення таких фінансових операцій від оподаткування та створення фінтех-рішення для оплати українськими гривнями.

Всупереч цьому, в усій Європі налічується лише 80 тисяч терміналів Starlink, з найбільшою кількістю їх у Франції та Великій Британії.

"Україна у вигляді громадян сплачує більше грошей компанії SpaceX, аніж вся Європа разом. Можемо казати, що ми є самим великим клієнтом компанії. Тому мені інколи дивно, коли нас намагаються обмежити у використання терміналів Starlink", – додає Федієнко.

Ця статистика ставить під сумнів будь-які ініціативи з обмеження доступу до технологій SpaceX для України й вимагає перегляду стратегічних партнерських відносин між країною та компанією.

Хто тепер заволодіє частиною контролю над Starlink

Нещодавно прогримів скандал стосовно відключення Ілоном Маском Starlink на території Криму, що завадило Збройним силам провести атаку на російський Чорноморський флот. Зараз біограф Уолтер Айзексон стверджує, що певна частина обладнання і послуг Starlink перейшла під контроль Пентагона.

Також Айзексон повідомляє, що Маск висловив бажання уникнути асоціації з російським вторгненням в Україну і боїться, що використання технологій SpaceX може призвести до конфлікту з наслідками ядерної війни.

"Він сказав: "Чому я на цій війні? Я створив Starlink, щоб люди могли відпочити, подивитися фільми на Netflix і пограти у відеоігри. Я не хотів створити щось, що могло б спричинити ядерну війну", – процитував мільярдера Айзексон.

Також, за словами біографа, Ілон Маск втратив контроль над геозонами та умовами використання Starlink.

Раніше ми писали, чи дійсно Маск вимикав Starlink біля Криму, на думку Буданова. Також повідомляли, де ще мільярдер відключав свою мережу супутників, що також завадило провести військові операції ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.