Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Справжні повноваження представників ТЦК – про що варто знати

Деякі їхні дії можуть розцінюватися як перевищення повноважень щодо військовозобовʼязаних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Представники ТЦК продовжують роздавати повістки у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні всім військовозобовʼязаним продовжують роздавати повістки, адже наразі діє загальна мобілізація. Однак не всі українці знають про те, які повноваження мають представники ТЦК.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Усі повноваження представників ТЦК зазначені в Положенні "Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки". Там ви можете помітити, що рядовий склад не має права силоміць забирати призовників до військкоматів. Також вони не можуть застосовувати будь-яку фізичну силу для того, щоб вручити повістку.

Запамʼятайте, що представники ТЦК мають лише оповістити призовника про те, що йому потрібно з'явитися до військкомату. Для цього вони вручають йому належним чином повістку, отримують підпис від людини й на цьому все.

Всі інші дії розцінюються як перевищення повноважень.

ТЦК можуть складати адмінпротоколи будь-де

Раніше ми вже писали про те, що починаючи з квітня, повноваження ТЦК в Україні стали значно ширші. Відтепер вони можуть вручати повістки військовозобов'язаним будь-де. На це не впливає місце їхнього перебування на військовому обліку. Виходить, що протоколи за порушення правил військового обліку теж можуть складати скрізь.

Наприклад, якщо ви стоїте на обліку у своєму місті, але поїхали у відрядження і там вам дали повістку. То по цьому документу ви маєте зʼявитися до того центру комплектування для уточнення даних. Якщо ви цього не зробили, то саме той ТЦК, куди ви не прийшли, накладає на вас адміністративне стягнення за ігнорування повістки.

Норми КУпАП не містять вказівки щодо необхідності дотримання будь-яких принципів територіальності. Вони лише визначають, що керівники ТЦК та СП від імені ТЦК та СП можуть розглядати справи про адмінправопорушення та мають право накладати відповідні стягнення.

Детальніше читайте тут.

Коли бронювання військовозобов'язаного може бути скасовано

Наразі певні види підприємств можуть забронювати до 50% своїх працівників від мобілізації. Однак іноді бронювання може бути скасоване через:

  • завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;
  • завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • позбавлення підприємства, установи або організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період уповноваженим органом;
  • ліквідація органу влади чи підприємства, установи або організації;
  • звільнення військовозобов'язаного з органу влади чи підприємства, установи або організації.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Також ми писали, чи може військкомат скасувати відстрочку. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.