Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють

Наявність бронювання не означає стовідсоткову відстрочку від мобілізації, адже статус можуть анулювати

Фото: УНІАН, Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В яких випадках бронь від мобілізації можуть скасувати

Фото: УНІАН, Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час воєнного стану існує поняття "бронювання працівників". Керівники підприємств можуть подавати запити в держоргани на відстрочку від мобілізації частини персоналу, але цю бронь у визначених випадках можуть анулювати.

Про це йдеться у Постанові Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. №76.

В документі під назвою "Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час" визначено, які установи мають право бронювати співробітників, а також затверджено випадки, коли відстрочку скасовують.

Загалом під дію Постанови підпадають українці призовного віку, які працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування, на підприємствах з мобілізаційними завданнями, в установах, які виробляють товари чи надають послуги для потреб ЗСУ, в організаціях з критично важливою для функціонування економіки діяльністю.

Компанії можуть забронювати не більше 50% персоналу на власний розсуд. Особи отримують відстрочку максимум на 6 місяців, після чого потрібно знову подавати запит в Міністерство економіки. Втім наявність броні не означає її стовідсоткову чинність до моменту закінчення терміну дії. В деяких випадках відстрочка скасовується раніше. Йдеться про наступні ситуації:

  • підприємство більше не виконує мобілізаційне завдання (в результаті його завершення чи скасування);
  • замовлення для Збройних сил України виконано та не підлягає продовженню;
  • установу позбавили статусу критично важливої;
  • організацію повністю закрили;
  • працівника з бронею звільнили з підприємства.

Як отримати та підтвердити бронь

Спершу керівництво установи має структурувати пропозиції щодо бронювання своїх працівників та надати Міністерству економіки, попередньо узгодивши своє право на оформлення відстрочки з Міноборони. Протягом одного робочого дня Мінекономіки узагальнює відомості, приймає рішення та інформує підприємство про результат.

Працівникам, яким узгодили відстрочку, видають витяг з наказу. Бажано постійно носити документ із собою, аби при врученні повістки на вулиці швидко підтвердити бронювання представникам ТЦК. До всього, Міноборони організовує доведення в одноденний термін до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки даних про заброньованих осіб.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно знати військовослужбовцям для захисту своїх прав. Також ми повідомляли, чи покарають військовозобов'язаних після повернення з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.