Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: коли бронювання може бути скасовано

Існують певні обставини, за яких такий вид відстрочки від призову на військову службу може бути скасовано

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому бронювання працівників можуть скасувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в Україні деякі підприємства можуть бронювати своїх військовозобов'язаних працівників від призову на військову службу. Проте є певні обставини, за яких таке бронювання може бути скасовано.

Про це йдеться у Постанові №76.

Коли можуть скасувати бронювання

Загалом такий вид відстрочки від мобілізації скасовується після закінчення терміну дії бронювання. Проте, згідно із Постановою, існує ще кілька обставин, які можуть цьому посприяти, а саме:

  • завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;
  • завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • позбавлення підприємства, установи або організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період уповноваженим органом;
  • ліквідація органу влади чи підприємства, установи або організації;
  • звільнення військовозобов'язаного з органу влади чи підприємства, установи або організації.

Кого не можуть забронювати під час війни

Відомо, що Головнокомандувачем ЗСУ ухвалено заборону бронювання військовозобов'язаних, які мають дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності, а також осіб, які:

  • мають військову спеціальність, вказану у списку Головнокомандувача ЗСУ, який він подав до Міноборони 11.03.2022 №220/1469;
  • отримали відстрочку від мобілізації за статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію".

Хто має право бронювати своїх працівників

Керівники можуть подати списки своїх працівників для бронювання, якщо їх підприємство відповідає одній з таких категорій:

  • підприємства, установи та організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення);
  • підприємства, установи та організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Відомо, що кількість заброньованих працівників повинна становити до 50% від загальної кількості військовозобов'язаних працівників підприємства, установи чи організації.

Раніше ми розповідали, чи може військовий, якого звільнили зі служби, виїхати з України. Також ми писали, який штраф можна отримати за неявку до військкомату після вручення повістки. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.