Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи стануть розсилати повістки через месенджери під час мобілізації в Україні – відповідь адвоката

Українське законодавство передбачає певні правила вручення повісток військовозобов'язаним, яких мають дотримуватися всі представники ТЦК

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Адвокат розповів про вручення повісток в Україні під час війни

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Вручення повісток в Україні під час загальної мобілізації відбувається згідно із чинним законодавством. Проте, у населення все ще виникають питання: "Чи розсилатимуть повістки військовозобов'язаним через месенджери?".

Про це журналісту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Чи можуть повістки розсилати через месенджери?


Так, це можливо, але тут стає питання, що наразі розсилка повісток через будь-які месенджери, соцмережі або "Дію" не буде належним доказом того, що цей документ було надіслано та вручено безпосередньо адресованій особі.

Українське законодавство не містить норм, які б встановлювали обов'язковість реєстрації електронної адреси чи реєстрації номера телефону військовозобов'язаної особи. Такі вимоги є для юридичних осіб щодо реєстрації в електронному суді, а для фізичних осіб подібних вимог наше законодавство не містить.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Тому, насправді розсилати повістки можуть як завгодно, але це не буде вважатися належним врученням цих повісток. Тому, якщо ви отримали повістку через соцмережі, то можете сміливо видаляти таке повідомлення та чекати, коли представники ТЦК вручать вам такий документ особисто під підпис, що власне й передбачає українське законодавство.

Як наразі проходить процедура вручення повісток в Україні?


Почнемо з того, що територіальні центри комплектування мають направляти своїх представників вручити повістку за місцем реєстрації або за місцем роботи військовозобов'язаної особи.

Сама ж процедура вручення такого документа має бути така: конкретна повістка має бути виписана на конкретну особу конкретним військкоматом, де особа стоїть на обліку та направлена для вручення, – каже експерт.

До речі, на початку квітня були внесені певні зміни до Положення "Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" щодо вручення повісток рядовим складом призовникам незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Але це може призвести до певних незручностей, коли військовозобов'язані матимуть кілька особових справ. Наприклад, якщо призовники були у відрядженні в іншому місті й там їм вручили повістки та викликали до військкомату, а потім повторили таку процедуру за місцем реєстрації, то це може призвести до плутанини.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Які повноваження мають представники ТЦК?


Насправді всі повноваження представників ТЦК зазначені в Положенні "Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки". Серед них можна побачити, що рядовий склад не має права силоміць забирати призовників до військкоматів та застосовувати будь-яку фізичну силу для того, щоб вручити повістку.

Тобто, в їх обов'язки входить оповістити призовника про потребу з'явитися до військкомату, вручивши йому належним чином повістку, отримати підпис й на цьому все. Всі інші дії розцінюються як перевищення повноважень, – каже адвокат.

Чи можуть вручати повістки чоловікам за кордоном?


Загалом таких можливостей не передбачає українське законодавство. Якщо військовозобов'язаний чоловік знаходиться за кордоном, то отримати повістку він зможе лише у разі повернення в Україну.

Чи каратимуть чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час війни?


Якщо військовозобов'язані чоловіки перетнули кордон поза межами прикордонних пунктів, вони фактично будуть нести адміністративну відповідальність. Всім іншим чоловікам, які виїхали за кордон під час війни, нічого не загрожує.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Щодо адміністративної відповідальності, то вона передбачає нарахування штрафу у розмірі від 3 400 до 8 500 гривень або адміністративний арешт, в залежності від того, скільки пройшло часу після незаконного перетину кордону.

Раніше ми розповідали, який штраф загрожує призовникам за неявку до військкомату після вручення повістки. Також ми писали, що робити студентам, яким вручили повістку. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.