Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спадщина між спадкоємцями першої черги: як ділиться під час війни

На час дії воєнного стану продовжили перебіг строку для прийняття спадщини або відмови

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На час війни у процесі спадщини зʼявились певні зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Тема спадщини завжди була нелегка, а особливо у період війни. Однак майже ніяких змін не сталося, а тому процедура не займе багато часу.

Про це розповів у коментарі сайту Pro Гроші голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

На час дії воєнного стану було продовжено на 4 місяці перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття. Тепер він триває не 6, а 10 місяців.

Саме у цей період, який наступає після смерті родича, важливо подати відповідну заяву нотаріусу про вступ у спадщину. У подальшому разі, якщо ви пропустили цей строк, то він може бути поновлений за рішенням суду.

Виняток може бути лише, якщо особа проживала разом з померлим. Тоді вважається, що людина автоматично вступила у спадщину.

Також є окремі ситуація щодо заповіту та тих, хто знаходився на утриманні у померлого, наприклад:

  • діти;

  • інваліди тощо.

Саме ці категорії людей обовʼязково у будь-якому випадку отримують спадщину у розмірі половини тієї, яку б вони отримали за законом.

Які виникають підводні камені із заповітом

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Також важливо, щоб цей заповіт був засвідчений нотаріусом, або ж іншою особою, яка має на це право. Однак тут зверніть увагу, що після 24 лютого вказане право також мають керівники лікувальних закладів та військових частин.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Як оформити спадщину українцям за кордоном

Також ми вже писали про те, що у вас є кілька варіантів розв'язання проблеми:

  • ви можете написати заяву, обрати нотаріуса, переконатися, що він точно працює, наприклад, зателефонувавши. Варто попередньо обговорити всі умови, а потім відправити заяву поштою, з повідомленням про вручення та описом документів. Зверніть увагу, що ваш підпис повинен бути нотаріально завірений;
  • можна звернутися до українського консульства та подати заяву.

Якщо ви пропустили строк на прийняття спадщини через перебування за кордоном, то долю вашого спадку вирішуватиме суд. Написати заяву та відправити поштою лист ви можете лише за годину. Це дозволить вам зберегти купу часу на судову тяганину і кілька тисяч доларів витрат.

Детальніше про те, як оформити спадщину, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.