Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як оформити спадщину українцям за кордоном – інструкція

До вторгнення заява про відкриття спадкової справи подавалася нотаріусу виключно за місцем смерті спадкодавця, але зараз є певні зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Займатися майновим питанням треба завчасно

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Досить багато українців з початку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон. Однак не всі знають, як відкрити спадщину, коли ви перебуваєте в іншій країні.

Про це йдеться на каналі адвоката Сімутіна.

До вторгнення заява про відкриття спадкової справи подавалася нотаріусу виключно за місцем смерті спадкодавця. Зараз – будь-якому нотаріусу на території України.

Що вам необхідно зробити

У вас є кілька варіантів розв'язання проблеми:

  • Ви можете написати заяву, обрати нотаріуса, переконатися, що він точно працює, наприклад, зателефонувавши. Варто попередньо обговорити всі умови, а потім відправити заяву поштою, з повідомленням про вручення та описом документів. Зверніть увагу, що ваш підпис повинен бути нотаріально завірений.
  • Також можна звернутися до українського консульства та подати заяву.

Що це дає

"Якщо ви направите заяву, тоді легко встановите додатковий строк на прийняття спадщини, навіть якщо нотаріус не отримає вашу заяву та не відкриє спадщину. Тобто у вас буде неспростовний доказ своєчасного звернення, а в суді не буде проблем із доказуванням того, чому не звернулися вчасно – ви гарантовано вступите у спадок", – йдеться у повідомленні.

Якщо ви пропустили строк на прийняття спадщини через перебування за кордоном, то долю вашого спадку вирішуватиме суд.

У чому перевага

Написати заяву та відправити поштою лист ви можете лише за годину. Це дозволить вам зберегти купу часу на судову тяганину і кілька тисяч доларів витрат, стверджує експерт.

Які виникають підводні камені із заповітом

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке у вас вже є, коли ви складаєте заповіт, або зʼявилося згодом.

Також важливо, щоб цей заповіт був засвідчений нотаріусом, або ж іншою особою, яка має на це право. Проте памʼятайте, що після 24 лютого це можуть робити керівники лікувальних закладів та військових частин.

Що буде, якщо не скласти заповіт?

Якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою. І логічно, що спочатку ваше майно отримає прямий спадкоємець, а лише після нього вже всі інші.

Також важливо, що спадок може не отримати людина, яка була у цивільному шлюбі з вами, або доглядала за вами. Якщо заповіту немає, то ця людина буде в останній черзі спадкування та фактично буде безправна.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.