Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цивільний шлюб в Україні: як отримати спадщину без заповіту

Необхідно надати до суду заяву, а також інші докази, аби ви отримали те, що вам належить

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Загалом є кілька черг спадкоємців

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Цивільний шлюб має чимало підводних каменів. У разі смерті одного з партнерів важко отримати спадщину без заповіту. Однак інколи це все-таки можливо.

Про це розповідає юристка Оксана Рябчук.

Спадкування за законом

Якщо ви не склали заповіт або суд визнав його недійсним, то у такому випадку відбувається спадкування за законом і всього там є 5 черг.

Люди, які не менше 5 років проживали зі спадкодавцем як сім’я до моменту відкриття спадщини, належать до 4 черги спадкування. Саме до цієї черги належать чоловік та дружина, які були зі спадкодавцем у цивільному шлюбі протягом зазначеного періоду.

У чому складність такого спадкування

На практиці у більшості випадків є спадкоємці 1, 2 та 3 черг. Однак навіть якщо їх немає, то для отримання спадку вам потрібно довести те, що ви були сімʼєю протягом 5 років.

Якщо ви цього не зробите, то нотаріус просто відмовить у відкритті спадщини.

Як встановити факт спільного проживання

Необхідно надати до суду заяву, а також інші докази. Наприклад, які засвідчують спільний бюджет, харчування, ремонт житла та оплату комунальних платежів. Також можна взяти спільні фотографії з різних подій та інші докази такого характеру.

"Оптимально, якщо є чеки на придбання спільного майна, приміром, меблів. Суд бере до уваги всі ці докази, коли визначає факт проживання людей однією родиною", – говорить експертка.

Зміна черговості спадкування

Буває так, що один з партнерів у цивільному шлюбу доглядав за іншим, коли той потребував допомоги та лікування, а на це також витрачались ваші гроші. А потім зʼявились родичі, які відмовилися від людини, поки вона була жива та немічна, а по смерті згадали про спадщину.

Саме у таких ситуаціях можна подати до суду, аби змінити черговість спадкування.

"Але в такому випадку вкрай важливою є допомога хорошого юриста, який попередньо посприяє збору доказової бази. Докази дійсно мають бути достатньо переконливими у такій категорії справ. Окрім цього, може бути й добровільний порядок зміни черговості спадкування, що відбувається на договірних підставах", – додає експертка.

Що відбувається із майном, яке є спільно набутим

Правовий статус майна, яке особи набули спільно, перебуваючи в цивільному шлюбі, є ідентичним до статусу майна подружжя. Воно є спільною сумісною власністю, тож ви маєте право на свою частку.

Які виникають підводні камені із заповітом

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Також важливо, щоб цей заповіт був засвідчений нотаріусом, або ж іншою особою, яка має на це право. Однак тут зверніть увагу, що після 24 лютого вказане право також мають керівники лікувальних закладів та військових частин.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.