Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спадщина без заповіту – які підводні камені можуть чекати українців

Важливо, щоб документ був посвідчений нотаріусом, або ж іншою особою, яка має на це право

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Про складання заповіту треба подбати завчасно

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В житті бувають різні ситуації, про які краще дбати заздалегідь. Спадщина – те питання, яке тривожить чимало людей. Юристи, наприклад, радять подбати про її розподіл ще за життя. Найкращий спосіб для цього – скласти заповіт.

Про це сайту Pro Гроші розповідає юрист Адвокатського обʼєднання GRACERS Сергій Савинський.

Для чого потрібен заповіт?

Він дозволяє передати усе наявне майно лише одному зі спадкоємців. Також завдяки документу ви можете розподілити його ледь не серед усіх своїх родичів, друзів та знайомих.

На етапі складання заповіту необхідно окреслити як коло майна, що буде підлягати спадкуванню, так і коло спадкоємців, яким ви бажаєте заповісти своє майно, або ж майнові права, – говорить експерт.

Які виникають підводні камені?

Про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Через це, якщо ви продали ще за життя майно, яке вказали у заповіті, а на отримані гроші придбали інше майно, або ж поклали ці кошти на депозит, то спадкоємець вже нічого не отримає.

Також важливо, щоб цей заповіт був посвідчений нотаріусом, або ж іншою особою, яка має на це право. Після 24 лютого вказане право також мають керівники лікувальних закладів та військових частин.

Що буде, якщо не скласти заповіт?

Якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою.

Також важливо, що спадок може не отримати людина, яка була у цивільному шлюбі з вами, або доглядала за вами. Якщо заповіту немає, то ця людина буде в останній черзі спадкування та фактично буде безправна.

Обов’язкова частка

Раніше ми вже пояснювали, що людина має право розділити спадкове майно на свій розсуд та призначити спадкоємців за допомогою заповіту. Однак зверніть увагу, що закон гарантує обов’язкову частку майна певній категорії осіб і це:

  • малолітні діти;
  • неповнолітні діти;
  • повнолітні непрацездатні діти спадкодавця;
  • непрацездатна вдова (вдівець);
  • непрацездатні батьки.

Вони успадковують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Також не забувайте, що ви можете і втратити свою частину спадщини чи грошей. Це може статися, якщо ви погано ставилися до людини за життя. Така звільнена частка пропорційно ділиться між іншими спадкоємцями. Усунути вас від спадщини можуть тільки після смерті спадкодавця.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав про те, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб і як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.