Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечний шлюб: як весілля може позбавити вас грошей, житла та спадщини

Експерти попередили про цілу купу небезпек для ваших фінансів, які таїть в собі певний вид шлюбу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фіктивний шлюб може неабияк зашкодити вам

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шлюб за розрахунком — це не лише явище, яке засуджується суспільством, це може бути небезпечна авантюра, яка призведе до фінансової халепи та проблем із судами. Часом такі шлюби називають фіктивними.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з різними експертами й розповідає, що ж таке фіктивний шлюб і до яких наслідків він може призвести.

Керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько зазначає, що відповідно до норм Сімейного кодексу України фіктивний шлюб належить до категорії шлюбів, які визнаються недійсними за рішенням суду.

Відрізняється від звичайного союзу він тим, що укладається жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя.

Намір укладення фіктивного шлюбу у такої "пари" – корисливий: один із подружжя отримує фінансову винагороду за своєрідну "допомогу", а інший – певні можливості та права. Але, що важливо, фіктивним є не лише той шлюб, який укладено за змовою чоловіка і жінки, а й той, у якому наміру створити сім’ю не мав хоча б один із подружжя.
Ігор Ясько

Ігор Ясько

Керуючий партнер ЮК Winner

Найчастіше фіктивні шлюби укладають іноземці з метою отримання посвідки на проживання та набуття громадянства, каже експерт.

Інший варіант – введення особи в оману, коли один з подружжя дійсно мав намір створити сім’ю, а іншого цікавили, наприклад, права на пільги, одержання пенсій, допомог та інших платежів, отримання права виїзду за кордон як члена сім'ї певної особи, права на спадок, чи отримання прописки у квартирі чи будинку.

Наразі також українці можуть укладати шлюб заради отримання прав, пільг, соціальних гарантій та норм забезпечення, встановлених законодавством для військовослужбовців ЗСУ та членів їхніх сімей.

Адвокат ЮФ GRACERS Величко Лариса зазначає, що фіктивний шлюб не таке поширене явище, як може здаватись.

За словами експертки, існують випадки, коли для уникнення наслідків розірвання реального шлюбу сторони, зловживаючи правом на захист, подають позов про визнання шлюбу недійсним, тобто фіктивним.

Якщо шлюб такі визнають фіктивним, розповідає Величко, це призведе до того, що:

  • подружжя вважається таким, що не існувало;
  • розподіл спільного майна відбуватиметься відповідно до їх участі у придбанні;
  • повернення аліментів, якщо вони були отримані (не більше як за останні три роки);
  • втрата права на проживання у будинку/квартирі другого з подружжя (таку особу можна виселити) ;
  • зміна прізвища, якщо воно було змінене, оскільки особа буде вважатися такою, що іменується цим прізвищем без достатньої правової підстави;
  • правові наслідки застосовуються до особи, яка знала про перешкоди до реєстрації шлюбу і приховала їх від другої сторони та (або) від органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Якщо обидві сторони реєстрували шлюб без наміру створення сім'ї, то такі наслідки будуть застосовуватись щодо обох одночасно. Варто зазначити також, що розірвання шлюбу, смерть дружини або чоловіка не є перешкодою для визнання шлюбу недійсним.
Лариса Величко

Лариса Величко

Адвокат ЮФ GRACERS

До чого може призвести весілля заради вигоди?

Щодо наслідків фіктивного шлюбу, то кримінальної чи адміністративної відповідальності саме за фіктивний шлюб (за добровільною згодою, але без мети створення сім’ї) законодавством України прямо не передбачено.

Але для українців можуть настати інші наслідки, про що треба подумати завчасно, каже Ігор Ясько.

Важливо, що один з подружжя може втратити власне майно, якщо його фіктивну "половинку" притягнуть до кримінальної відповідальності із конфіскацію майна або його арештом, якщо таке майно було придбане "подружжям" під час перебування у фіктивному шлюбі. Серед інших ризиків – шантаж, погрози, крадіжки або майнові претензії, а також українці можуть навіть залишитися з намистом із кредитів, — розповідає керуючий партнер ЮК Winner.

Наприклад, якщо одним із подружжя укладено кредитний договір в інтересах сім’ї, то цивільні права та обов’язки за цим договором виникають в обох із подружжя, попри відсутність у законі прямої вказівки на солідарну відповідальність.

Ще один складний момент стосується укладення договорів, що потребують нотаріального підтвердження і державної реєстрації, або договорів, що стосуються цінного майна, каже юрист.

Для них необхідна письмова згода другого, і фіктивний член подружжя може вимагати матеріального заохочення за надання такої згоди. Це стосується, наприклад, договорів купівлі-продажу чи дарування земельної ділянки, частки в статутному капіталі, нерухомого майна, іпотеки, застави.

Якщо фінансові халепи все ж настали, а потерпілий член подружжя звернувся до суду задля визнання шлюбу недійсним, тут також можуть очікувати проблеми. У судових спорах зазвичай перемагає той, хто має докази, які інший член подружжя може підготувати заздалегідь.
Ігор Ясько

Ігор Ясько

Керуючий партнер ЮК Winner

Наприклад, шлюб не може бути визнаний недійсним, якщо на момент розгляду справи судом відпали обставини, які засвідчували відсутність згоди особи на шлюб або її небажання створити сім'ю. Інша сторона може збирати докази, які засвідчували б бажання створити сім’ю, піклування один про одного і т. д.

Якщо суд не визнає шлюб фіктивним, то потім, під час ймовірного розлучення, особа ризикує втратити половину майна або під час раптової смерті одного з подружжя фактично фіктивний чоловік чи дружина спадкують майно померлого у першу чергу, а родичам без доказів складно довести фіктивність у суді, та й не кожен має на це кошти.

Але інститут фіктивності має й іншу сторону медалі. Так, справжній шлюб родичі можуть намагатися визнати недійсним у судовому порядку, щоб забрати собі спадок померлої особи, попереджає Ясько.

Таким чином бажання трохи збагатитися та отримати винагороду під час укладання фіктивного шлюбу може призвести до майнових втрат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можна видалити назавжди свою кредитну історію і розповідав, як покращити зіпсовану кредитну історію за п’ять кроків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.