Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб не потрапити у пастку: як зберегти майно при розлученні

Експерт пояснив, що потрібно зробити у шлюбі, аби забезпечити свій матеріальний стан у разі розлучення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно робити, аби не залишитися без майна після розлучення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спільним майном вважається те, що було придбано у шлюбі. Однак трапляються випадки, коли подружжя приходить до того, що це майно потрібно ділити.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів сайту Pro Гроші, як поділити майно при розлученні, аби не залишитися ні з чим.

Як поділити майно без шлюбного договору

Все залежить від того, яким чином це майно було придбано. Якщо квартира або автомобіль були куплені у шлюбі, то навіть, якщо один з подружжя, наприклад, працював, а інший доглядав дитину, то вони все одно діляться навпіл.

В практиці трапляються випадки, коли хтось із подружжя розуміє, що в майбутньому можуть виникнути якісь ситуації, після яких доведеться ділити майно. Тому вони роблять таким чином: майно купує хтось із батьків подружжя, а потім дарує безпосередньо чоловіку або дружині.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Тобто, хтось із подружжя передає своїм батькам гроші на купівлю квартири або автомобіля, після чого батьки просто дарують це придбане майно своєму синові або доньці. Таким чином, в майбутньому це не буде вважатися спільним майном, хоча кошти на купівлю авто або квартири були надані із сімейного бюджету.

Звичайно, в суді можна намагатися довести, що коштів у батьків не було, а це були гроші подружжя, але знову ж таки, як показує судова практика, зробити це вкрай важко, – каже експерт.

Чи спростить цю процедуру наявність шлюбного договору

Раніше ми вже розповідали, що роль шлюбного договору – урегулювати питання стосовно майнових прав та обов'язків. Його можна укладати як перед весіллям, так і будь-коли під час шлюбу. Даний договір може містити такі положення:

  • розподіл майна, включаючи нерухомість, гроші, інвестиції та інші активи;
  • умови розлучення;
  • питання успадкування;
  • обмеження щодо використання спільного майна;
  • визначення правил поведінки відносно дітей, у тому числі прийомних;
  • інші умови, що можуть впливати на подружні відносини.

Також теоретично можна включити до шлюбного договору різні штрафи. Але зазвичай людей більше турбує їхнє матеріальне становище під час укладання таких договорів.

За словами експерта, оскаржити шлюбний договір досить складно, але можливо. Особливо, якщо він укладався з метою уникнення відповідальності. Для того, щоб коректно оформити такий документ, варто звернутися до фахівця, аби в майбутньому не виникло певних складнощів.

Також ми писали про те, яка ціна розлучення в Україні у 2023 році та яких помилок можна припуститися при розірванні шлюбу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.