Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поділ майна давно не проблема: навіщо парі шлюбний договір

Заздалегідь оформлений контракт допоможе уникнути судової тяганини при розлученні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які плюси та мінуси шлюбного договору

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні не надто поширена практика серед подружжя завчасно оформлювати шлюбний договір. Чомусь вважається, що це більше притаманно людям з великими статками, яким вигідно подбати про власні кошти, якщо доведеться розлучатися. Але документ здатен звільнити чоловіка та дружину від бюрократичної тяганини, коли виникнуть питання розподілу майна, виховання дітей, компенсації за моральні збитки та ін.

Сайт Pro Гроші розповідає, що собою являє шлюбний договір і які плюси/мінуси його оформлення.

Коли може знадобитися документ і кому

Шлюбний договір укладають між собою майбутні або поточні чоловік і дружина, щоб урегулювати питання стосовно майнових прав та обов'язків під час шлюбу, а також у разі розлучення чи смерті одного з партнерів. Юридичні нюанси досить чітко регулює українське законодавство, а саме – розділ 10 Сімейного кодексу.

В тексті документу (його, до речі, можна укласти як перед весіллям, так і будь-коли під час шлюбу) можуть міститися різні положення, їх кількість та потребу визначають підписанти. Зокрема:

  • розподіл майна, включаючи нерухомість, гроші, інвестиції та інші активи;
  • умови розлучення;
  • питання успадкування;
  • обмеження щодо використання спільного майна;
  • визначення правил поведінки відносно дітей, у тому числі прийомних;
  • інші умови, що можуть впливати на подружні відносини.

Шлюбний договір корисний для людей, які мають значні активи або планують одружитися в пізньому віці, виховуючи дітей від колишнього партнера. Контракт допоможе зменшити ризик конфлікту та забезпечити більшу юридичну впевненість для кожного з подружжя. Однак варто звернутися до консультанта для розуміння умов оформлення.

Плюси шлюбного договору

Адвокатка Олеся Гродовська зауважує, що потреба в урегулюванні майнових питань може виникнути в будь-який момент. Важко спрогнозувати, чи складуться стосунки в парі настільки злагоджено, тож не буде зайвим заздалегідь подбати про збереження особистого матеріального надбання. Не потрібно вважати шлюбний договір підтвердженням недовіри до партнера чи відсутності кохання.

Якщо подивитися з практичної точки зору, ця послуга має чимало плюсів і позитивних сторін, серед яких – захист майна, набутого до та під час подружнього життя. Можна попередити спірні ситуації, уникнути непорозумінь у разі розлучення чи смерті чоловіка/дружини. Що цікаво, договір укладають залежно від потреб та бажань пари, тобто можна встановлювати різні умови, які відповідають бажанням осіб.

Мінуси шлюбного договору

Хоча мінусів у послуги також вистачає, про які розповіла бізнес-партнерка практики сімейного права Juscutum, адвокатка Таїсія Білоцька. Не є міфом думка, що наявність юридично закріплених прав на майно здатна викликати ризик порушення взаєморозуміння між коханими людьми. З часом хтось з партнерів може змінити погляди на ситуацію, тож проблеми в стосунках – реальна перспектива.

Варто зазначити, що в умовах договору може йтися про заборону будь-яких змін у тексті. Тобто жодна сторона не втрутиться і не оновить пункти документу навіть за нагальної потреби. Наостанок, не всі можуть собі дозволити послуги юриста та нотаріуса, тож укладання угоди перетворюється на досить дороге задоволення.

Скільки коштує шлюбний договір у нотаріуса

Ціна залежить від кількох факторів, як от місцезнаходження нотаріуса, складність договору, кількість розділів та обсяг документів, потрібних для процедури. Зазвичай вартість оформлення шлюбного договору в Україні становить від 5 000 до 8 000 гривень, але показник може бути вищим, враховуючи конкретну ситуацію та умови, з якими працює фахівець. Слід зазначити, що додаткові витрати знадобляться на консультацію юриста, засвідчення підписів та копіювання документів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу. Також ми повідомляли про шлюбні договори та їх підводні камені, і розповідали, що не можна включати у документ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.