Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суд проти РАЦСу – яка ціна розлучення в Україні у 2023-му

У деяких випадках розірвати шлюб можливо лише через суд

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Подружжя може розлучитися через суд

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Не дивлячись на війну в Україні почастішали не лише весілля, але й розлучення. Однак навіть за таку процедуру необхідно платити. Люди можуть розірвати шлюб через РАЦС чи навіть суд, але умови та ціна тоді дещо змінюються.

Про це пише Сonsultarius.

Скільки коштує розлучитися через РАЦС

Розлучення через РАЦС можливе лише у випадку, якщо у подружжя немає спільних дітей до 18 років і якщо обидві сторони не проти розлучення. Процедура у такому випадку досить проста. Вам треба:

  • заплатити за послугу;
  • через держпослуги подати заяву;
  • через місяць отримати результат.

Держпослуги, які вам треба буде сплатити, зараз становлять 8,50 гривень. Також додатково оплачуються послуги РАЦСу. Їх вартість залежить від регіону України, але в середньому вони коштують до 100 гривень.

Якщо ж у вас є спільні неповнолітні діти, хтось із подружжя фізично не може потрапити до РАЦСу чи навіть проти розлучення, то в такому випадку розірвати цей шлюб можливо лише через суд.

Як розлучитися через суд

Для розлучення шлюбу в суді вам треба зібрати пакет документів:

  • копії паспорта та коду позивача;
  • копії паспорта та коду відповідача;
  • копії свідоцтв про народження спільних дітей;
  • оригінал свідоцтва про шлюб.

Після чого створюється судовий позов у двох примірниках та подається до суду.

Вартість судового складає 909 гривень, а також буде комісія за оплату. Розраховувати можна на 3000 гривень за подання позову до суду. Квитанцію про оплату потрібно надати до суду разом із документами.

Однак зверніть у вагу, що в суді можна зіштовхнутися з тим, що вам дадуть термін на примирення до 6 місяців. Українці про це часто забувають, або навіть не знають.

Небезпечне розлучення

Раніше ми вже писали про те, що наразі досить розповсюдженим випадком буває, коли подружжя маючи дитину хочуть розлучитися. Все для того, аби один із пари уникнув служби. Однак насправді цей спосіб недієвий.

Це не працює, або працює в дуже обмеженому колі випадків. Наприклад, розриваючи шлюб і змінюючи місцепроживання з батьком, то все одно це не дає право на відстрочку. Люди дуже часто на цьому ловляться, помиляються. Це працює лише в тому випадку, коли мати позбавлена батьківських прав, померла або недієздатна тощо. Сам факт розірвання шлюбу ні на що не впливає, – говорить юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський.

Виходить, що навіть той факт, що ви розлучились, не гарантує, що військовозобовʼязаного не заберуть на службу. Детальніше можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, чи можна в Україні дистанційно розірвати шлюб. Також ми писали, як весілля може позбавити вас спадщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.