Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цивільний шлюб – це пастка? Про які ризики варто пам'ятати

Адвокат запевняє, що може виникнути безліч підводних каменів, якщо не зареєструвати відносини

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Сімейний кодекс прирівнює права подружжя у цивільному шлюбі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні наразі є досить поширеною ситуація, коли чоловік та жінка вирішують жити разом без офіційної реєстрації шлюбу. Це цивільний шлюб. Однак саме він може принести чимало проблем в майбутньому.

Про це йдеться в Telegram-каналі адвоката Сімутіна.

Буває так, що люди живуть разом, наживають спільне майно, яке записують на когось одного, а потім хтось із пари помирає. Тут і починаються проблеми цивільного шлюбу, адже свідоцтво про смерть можуть отримати лише родичі.

Без цього документу ви не зможете відкрити спадкову справу. Якщо якось вам і вдалося отримати свідоцтво, то нотаріус все одно його не прийме та не відкриє спадкову справу, бо ви не маєте іншого важливого документа – свідоцтва про шлюб.

"Сімейний кодекс прирівнює права подружжя у цивільному шлюбі, але звідки нотаріус має знати, що у вас був той цивільний шлюб?", – йдеться у повідомленні.

Що робити в даній ситуації

Варто піти до суду та довести спільне проживання. Лише фотодоказів недостатньо. Цей процес буде складним, тривалим і дорогим. І всі ці труднощі ще й можуть подвоїтися, якщо з’являться спадкоємці.

"Вам пощастить, якщо вони нерішучі та залишаться жити у вашій квартирі й користуватися автомобілем до вирішення справи по суті. А завершиться вона не за один-два роки. Скільки у вас з’явиться сивих волос та наскільки ви вкоротите собі життя, живучі на нервах – невідомо", – йдеться в повідомленні.

Саме тому цивільний шлюб може бути не завжди вигідним та зручним.

Як укласти шлюбний договір в Україні

Раніше ми вже писали, що навіть у шлюбі варто убезпечити себе та своє майбутнє, якщо раптом щось піде не за планом. Саме для цього й існує шлюбний договір.

Він треба для того, аби визначити майнові права між подружжям.

Що варто зазначити в договорі:

  • майнові права;
  • обовʼязки, які покладаються на подружжя;
  • певні обставини при розлученні (за чиєю ініціативою воно відбувається і за яких підстав);
  • чи можуть бути виплачені відповідні компенсації.

"Але кожен договір індивідуальний і залежить від того, що ви хочете захистити", – говорить голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Якщо ж ви все-таки вирішили укладати шлюбний договір, то варто одразу звернутися до фахівців у цій галузі, аби обговорити всі нюанси. Після цього зверніться до нотаріуса, щоб він засвідчив шлюбний договір.

Якщо вас зацікавила дана інформація, то більше ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу. Також ми повідомляли, як розлучитися в Україні дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.