Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шлюбні договори та їх підводні камені: що не можна включати у документ

В Україні люди доволі часто укладають шлюбні договори для того, щоб у разі розірвання шлюбу забезпечити своє матеріальне становище

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що не можна включати у шлюбний договір

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Укладання шлюбного договору — доволі популярна процедура в Україні. Люди підписують їх для того, щоб вирішити насамперед матеріальні питання, які можуть виникнути, наприклад, що кому належить та які права має кожен з подружжя.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів сайту Pro Гроші, що не можна включати в шлюбний договір.

Такий договір може бути сформований як до укладення шлюбу, так і після.

Включати в шлюбний договір не можна якісь особисті зобов'язання, наприклад, передачу дітей або відмову від аліментів. Тобто ті зобов'язання, які покладені на батьків законом. Або якісь особисті зобов'язання, які примушують до неправомірних дій.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

При цьому варто розрізняти шлюбний договір і договір про розподіл майна, у цих договорах прописуються різні зобов'язання. У першому випадку договір складається на майно, яке може бути придбане згодом. У другому випадку – на майно, яке вже фактично є у подружжя.

Шлюбний договір переважно стосується матеріальних цінностей – як їх ділити та кому вони належать. Щоб у разі розірвання шлюбу прописані зобов'язання залишилися в одного з подружжя.

Оскаржити шлюбний договір досить складно, але можливо. Особливо, якщо він укладався з метою уникнення відповідальності. На судовій практиці було таке, що договір підписувався саме з такою метою, тоді його визнавали не дійсним, – каже експерт.

Він також зазначив, що частіше люди укладають шлюбні договори для того, аби зберегти своє матеріальне становище у разі розірвання шлюбу. Такі договори засвідчуються нотаріально, тому варто заздалегідь обговорити всі пункти, з яких складатиметься документ.

Чи можна розірвати шлюб онлайн

Громадяни України можуть уникнути попереднього візиту до РАЦСу для подання спільної заяви про розірвання шлюбу. Замість цього можна скористатися офіційним державним порталом dracs.minjust.gov.ua, де запит подається всього в кілька кліків. Але через один місяць, якщо заявники не передумають, відвідати установу все-таки доведеться хоча б для того, щоб забрати документи про розлучення. Але такий спосіб значно спрощує оформлення.

Раніше ми розповідали, які фінансові помилки можуть зруйнувати стосунки. Також ми писали, як стати фінансово незалежним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.