Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ранкова кава під загрозою? Як змінились світові ціни на зерна та чого чекати далі

Зростання цін на розчинну каву в США в квітні сповільнилося менше, ніж на обсмажену

Фото: unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кава у світі в травні дорожчає

Фото: unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато хто із нас не уявляє свого ранку без горнятка смачної та запашної кави, яка здатна зарядити позитивом на весь робочий день. Однак, кавові зерна продовжують дорожчати на світовому ринку, тому скоро можуть стати недоступними по ціні для багатьох.

Про це пише видання Bloomberg.

Зокрема, оптові ціни на кавові зерна сорту "Робуста" на цьому тижні досягли найвищого рівня за останні дванадцять років. Цей сорт часто використовують для виробництва розчинної кави, еспресо та мелених сумішей, що продаються в супермаркетах.

Яка вартість кави

  • у Німеччині розчинна кава коштує майже на 20% дорожче, ніж рік тому, навіть попри те, що інфляція на кавові зерна сповільнилася;
  • зростання цін на розчинну каву в США в квітні також сповільнилося менше, ніж на обсмажену.

"Шанси на те, що глобальний дефіцит "Робусти" зменшиться найближчим часом, виглядають похмурими. В'єтнам – найбільший світовий виробник – зібрав найменший урожай за останні чотири роки... Бразилія, другий найбільший виробник цього сорту, постраждала від посухи, і є також побоювання, що виробництво в Індонезії може постраждати після злив", - йдеться в матеріалі.

Кава в Україні подорожчає

Раніше ми писали, що українці цього року помітять значне подорожчання кави у закладах. Все через постачальника обсмажених зерен (ростерії). Він анонсував дві хвилі підвищення власних розцінок, а саме на 30% навесні та ще на 45-50% восени.

Власники кав'ярень не будуть різко підвищувати ціни, аби не втратити клієнтів. Проте фактично чашка кави вже подорожчала, і її вартість буде рости й надалі.

"Еспресо та американо подорожчали в середньому на 5 гривень, а кава з додаванням молока – на 7 гривень. Протягом року ціни піднімуться ще більше. Звичайно, ми не можемо одразу підняти ціни, тому ми робитимемо це у кілька етапів, щоб "пом'якшити" удар по кишенях покупців", – розповіла власниця однієї з кав'ярень.

Підприємці зазначають, що зростання цін в Україні пов'язане зі світовим подорожчанням кави. Через неврожаї у Бразилії та Колумбії, які є головними постачальниками кавових зерен, за 2022 рік вартість одного кілограма кавових зерен сорту арабіка збільшилася в середньому на 30%, а робусти – на 19%.

Крім того, зростають витрати на доставляння кави до України. Виходить, що через російську агресію морські шляхи постачання перекриті. Саме тому каву везуть переважно автомобільним транспортом. А за це потрібно платити набагато більше.

Раніше ми вже розповідали, чому купувати цигарки у 2023 році стане вкрай невигідно. Також ми писали, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.