Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кав'ярням в Україні доведеться суттєво підвищити ціну на каву: в чому причина

Через російську агресію морські шляхи постачання перекриті, а саме тому каву везуть переважно автомобільним транспортом

Фото: unsplash. Колаж: Pro Гроші

Витрати на каву будуть лише зростати

Фото: unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці цього року помітять значне подорожчання кави у закладах. Все через постачальника обсмажених зерен (ростерії). Він анонсував дві хвилі підвищення власних розцінок, а саме на 30% навесні та ще на 45-50% восени.

Про це пише The Page.

Власники кав'ярень не будуть різко підвищувати ціни, аби не втратити клієнтів. Проте фактично чашка кави вже подорожчала, і її вартість буде рости й надалі.

"Еспресо та американо подорожчали в середньому на 5 гривень, а кава з додаванням молока – на 7 гривень. Протягом року ціни піднімуться ще більше. Звичайно, ми не можемо одразу підняти ціни, тому ми робитимемо це у кілька етапів, щоб "пом'якшити" удар по кишенях покупців", – розповіла власниця однієї з кав'ярень.

Підприємці зазначають, що зростання цін в Україні пов'язане зі світовим подорожчанням кави. Через неврожаї у Бразилії та Колумбії, які є головними постачальниками кавових зерен, за 2022 рік вартість одного кілограма кавових зерен сорту арабіка збільшилася в середньому на 30%, а робусти – на 19%.

Крім того, зростають витрати на доставляння кави до України. Виходить, що через російську агресію морські шляхи постачання перекриті. Саме тому каву везуть переважно автомобільним транспортом. А за це потрібно платити набагато більше.

Коли знизяться ціни на яйця

Станом на середину лютого супермаркети країни пропонували споживачам купувати яйця дорожче 70 грн за десяток. Але експерти запевняють, що найближчими місяцями ціни знизяться.

Так, в Інституті аграрної економіки пояснили, що яйця відчутно подешевшають після Великодніх свят, тобто у квітні. За прогнозами, до кінця першого півріччя 2023 року можна очікувати наступних цін на курячі яйця:

  • березень та середина квітня – зменшення ціни на 10-15%, до 66-63 грн за десяток;
  • після Великодня (16 квітня за православним календарем) – вартість може впасти до 44 грн за упаковку.

За словами старшої наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлани Пашко, "скоро виробництво яєць зростатиме, адже почнуть нестись ті кури-несучки, поголів’я яких відновили на підприємствах пів року тому".

Також ми писали про великий прогноз цін в Україні на березень. Експерти стверджують, що більшість змін залежить саме від ситуації на фронті. Якщо вас цікавила ця тема, то більше інформації ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше ми вже розповідали, чому купувати цигарки у 2023 році стане вкрай невигідно. Також ми писали, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.