Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінники з сюрпризом: які продукти подорожчають вже незабаром

Це викликано відсутністю можливості наростити експортний потенціал через війну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть подорожчати овочі і фрукти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Війна в Україні вплинула на все, і, звісно ж, спровокувала подорожчання різних товарів. Тим часом вже незабаром, ймовірно, на українців чекає подорожчання фруктів та хліба. Усе через те, що країна наразі не може претендувати на довоєнний рівень експортного потенціалу і забезпечення внутрішнього виробництва.

Про це розповів в етері телемарафону голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За його словами, дефіцит фруктів у 2023 році українцям не загрожує, адже ЗСУ звільнили від російських окупантів правобережжя Херсонської області. Саме тут зосереджена чи не найбільша кількість садів, які спеціалізувалися на вирощенні кісточкових, в тому числі і яблунь.

До того ж фермери із центральних та західних областей почали більше засаджувати сади, вирощувати більше овочів ще на початку повномасштабної війни, розуміючи можливі ризики. Завдяки цьому загроза дефіциту продуктів була нівельована.

"Аграрії ще на початку повномасштабної війни вже розуміючи обставини окупації почали диверсифікувати ці напрямки роботи, і почали більше засаджувати сади у своїх регіонах. Вирощувати більше овочів. Тому в принципі, сказати що буде дефіцит – не можу", – розповів він.

На доволі високому рівні, попри війну, залишився й імпорт. Тому, навіть якщо виникне нестача власного врожаю, ринок не відчує змін, завдяки імпорту овочів та фруктів. От тільки ціни на продукти з-за кордону можуть значно зрости.

Якою буде вартість фруктів та овочів, українці дізнаються вже незабаром. Денис Марчук підкреслює, що усе залежатиме від балансу попиту та пропозиції на ринку.

"Якщо будемо імпортувати і попит буде більший ніж пропозиція – це може призвести до здорожчення", – додав експерт.

Коли знизяться ціни на яйця

Станом на середину лютого супермаркети країни пропонували споживачам купувати яйця дорожче 70 грн за десяток. Але експерти запевняють, що найближчими місяцями ціни знизяться.

Так, в Інституті аграрної економіки пояснили, що яйця відчутно подешевшають після Великодніх свят, тобто у квітні. За прогнозами, до кінця першого півріччя 2023 року можна очікувати наступних цін на курячі яйця:

  • березень та середина квітня – зменшення ціни на 10-15%, до 66-63 грн за десяток;
  • після Великодня (16 квітня за православним календарем) – вартість може впасти до 44 грн за упаковку.

За словами старшої наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлани Пашко, "скоро виробництво яєць зростатиме, адже почнуть нестись ті кури-несучки, поголів’я яких відновили на підприємствах пів року тому".

Раніше ми розповідали, чому купувати цигарки у 2023 році стане вкрай невигідно. Також ми писали, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.