Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Продовження зернової кризи? У Польщі пригрозили введенням ембарго на інші продукти з України

Заборона на ввезення українського збіжжя до Польщі стала однією з ключових точок напружених відносин між цими двома сусідніми країнами

Фото: Матеуш Моравецький/Twitter, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Моравецький натякнув на розширення списку заборонених продуктів з України

Фото: Матеуш Моравецький/Twitter, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Між Україною та Польщею виникла так звана зернова криза. Польща, оголошуючи заборону на ввезення українського збіжжя, стверджує, що ця дія є в її національних інтересах. Крім того, Варшава може ввести ембарго й на інші продукти з України, поки не буде відпрацьований механізм співпраці між двома країнами.

Про це заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький під час відвідання міста Тшцянка Великопольського воєводства на заході Польщі пише Укрінформ.

Матеуш Моравецький заявив, що висунув ультиматум президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн стосовно подовження імпорту українського зерна після 15 вересня. Оскільки Брюссель не зробив це, Варшава вжила заходи у вигляді односторонньої заборони, вважаючи, що це відповідає її національним інтересам.

"Поки не буде розроблений механізм співпраці, ми діятимемо так щодо всіх продуктів зі сходу, тому що інтереси польського аграрія є в наших національних інтересах, це для нас найважливіше", — підкреслив Моравецький.

Він додав, що за наслідки війни в Україні має відповідати Росія, а не польське сільське господарство. Він висловив підтримку своїй країні та її аграріям.

Що відомо про зерновий конфлікт

15 вересня Єврокомісія скасувала ембарго на українське зерно. Проте з таким рішенням не погодилися представники Словаччини, Угорщини та Польщі. Вони заявили про продовження власних обмежень на сільськогосподарську продукцію України. У відповідь на ці дії Київ вирішив подати позов до Світової торговельної організації (СОТ) проти трьох країн.

Однак згодом представники України та Польщі прийшли до згоди про пошук компромісу. Міністри аграрної політики та продовольства двох країн наразі ведуть перемовини з метою розв'язання цієї проблеми таким чином, щоб врахувати інтереси обох держав.

Раніше ми повідомляли, що Анджей Дуда здивував заявою щодо українського зерна. Також ми писали, що Єврокомісар висунув пропозицію щодо зернового ембарго.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.