Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українське зерно таки опиниться в Польщі? Якою заявою здивував Анджей Дуда

Президент Польщі висловився про фермерів та зауважив, що існує необхідність у транзиті українського зерна

Фото: Pexels, Kancelaria Prezydenta/X. Колаж: Pro Гроші

Анджей Дуда висловився про транзитні коридори через Польщу

Фото: Pexels, Kancelaria Prezydenta/X. Колаж: Pro Гроші

Конфлікт на фоні зернової продукції між Україною та Польщею не вщухає. Уряди обох держав шукають варіанти врегулювання ситуації, але не хочуть поступатися. На думку президента Польщі Анджея Дуди, є чимало країн, які насправді потребують зерна, тоді як вітчизняні фермери повністю самодостатні.

Про це він заявив в ефірі TVP1.

Очільник сусідньої держави не бачить потреби у скасуванні заборони на продаж зерна. Водночас існує багато ринків, де агропродукція з України дійсно затребувана, але під час війни туди добралися дуже малі обсяги. Щоб це виправити, у Польщі підготували транзитні коридори, якими експортний товар надходитиме в потрібні місця.

"Завдяки праці наших фермерів ми самодостатні. Нам не потрібне зерно з України. У Польщі підготували транзитні коридори, завдяки яким зерно може проходити та експортуватися куди потрібно. Ми намагаємося допомогти Україні й тим державам, які потребують цієї допомоги", – заявив Анджей Дуда.

Рішення продовжити заборону імпорту було правильним, вважає президент Польщі. Але це не скасовує необхідність транзиту, який повинен бути якомога більшим. Попри непрості відносини між Києвом і Варшавою, що погіршуються на фоні зернового конфлікту, про двосторонню кризу мова не йде. Таку думку висловив заступник міністра економіки Тарас Качка.

Односторонні рішення суперечать торговельній політиці ЄС

Раніше ми розповідали, що офіційна представниця Єврокомісії (ЄК) Міріам Гарсія Феррер заявляла наступне: держави-члени Європейського Союзу не мають повноважень ухвалювати односторонні рішення у сфері спільної торговельної політики. Це загрожує юридичною процедурою з боку ЄК.

"Комісія залишає за собою право запустити процедури про порушення законодавства ЄС проти країн, які вводять заборони. Але наш сценарій – працювати в конструктивній манері, шукати рішення, що виключають потребу вжиття заходів на національних рівнях", – уточнила представниця.

Водночас постає питання, як Єврокомісія планує поєднувати потенційні процедури з потребою брати участь у захисті держав-членів, проти яких Україна хоче висунути скарги до Світової організації торгівлі (СОТ). Варто розуміти два моменти:

  • вказані процедури ще не розпочалися, вони носять потенційно можливий характер;
  • наразі ЄК шукає мирову угоду, щоб не доводити конфлікт до критичної стадії;
  • у СОТ починається лише первинна стадія – консультації між Україною та Єврокомісією;
  • позитивні результати першого етапу можуть розв'язати проблему, не доводячи справу до розгляду.

Нагадаємо, Україна представила власний план врегулювання спірних питань експорту зерна на координаційній платформі. Він передбачає запровадження системи контролю і перевірок, що можна досить швидко реалізувати. Позитивні зрушення вже почалися: проти Словаччини Україна відмовилася висувати скаргу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тепер ебмарго не скасують і розповідав, що у Польщі здивували новою заявою щодо українського зерна. Також ми повідомляли, що зернові "перепалки" добігають кінця, адже Україна запропонувала компроміс.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.