Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернові "перепалки" добігають кінця: Україна запропонувала компроміс

Словаччина та інші країни ЄС готові розглядати новий механізм торгівлі українським зерном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Країни ЄС можуть скасувати заборону на імпорт зерна після пропозиції України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після рішення Єврокомісії щодо скасування зернового ембарго, Словаччина, Угорщина та Польща вирішили все ж таки продовжити заборону на імпорт української агропродукції. Проте, після численних обговорень даної заборони, міністри сільського господарства Словаччини та України домовилися створити систему ліцензування торгівлі зерном.

Про це йдеться у заяві міністерства сільського господарства Словаччини, пише Reuters.

Ця система торгівлі зерном певним чином дасть змогу скасувати заборону на імпорт чотирьох українських товарів до Словаччини, а Україна своєю чергою погодилася зупинити скаргу, яку вона подала проти Словаччини до Світової організації торгівлі (СОТ).

"Однак, поки система не запрацює та не буде повністю протестована, заборона на імпорт чотирьох товарів з України залишається в силі", – кажуть у словацькому міністерстві.

Який механізм Україна запропонувала країнам ЄС

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону заявив, що країни ЄС, які продовжили заборону на імпорт агропродукції, готові розглядати механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику), який запропонувала Україна.

"Маємо дуже гарний відгук з боку Румунії та Болгарії, які досить позитивно відреагували та не запровадили національні заборони. Інші три країни, зокрема Польща, теж вже дають позитивні сигнали щодо готовності розглядати цей механізм", – зазначив Качка.

Він також додав, що нова система не вирішить повністю зернову проблему, адже фактично це свідчитиме про торгівлю між Україною та пʼятьма країнами ЄС у ручному режимі. Але вона може стати основою для цього.

"Польська сторона вже заявила, що готова працювати над вирішенням цієї проблеми. Я вірю, що до кінця тижня ми зможемо досягти певного компромісу", – заявив торговий представник України.

Що кажуть у Польщі про вирішення зернового конфлікту

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів конструктивну телефонну розмову з польським колегою Робертом Телусом та домовилися про пошук спільного рішення щодо експорту зерна.

Під час наступних переговорів представники країн зосередяться на докладному обговоренні питань, які мають підготувати кожна зі сторін, та спробують знайти компромісні рішення.

Раніше ми розповідали, що у Польщі вирішили перевірити на якість зерно з України. Також ми писали, як на економіку України вплине заборона Польщі щодо імпорту агропродукції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.