Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зерновий конфлікт вичерпано? Про що домовилися Україна та Польща

Телефонна розмова між Миколою Сольським та Робертом Телусом є важливим кроком у вирішенні кризової ситуації між Україною та Польщею

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна та Польща домовилися разом вирішити проблему з експорту зерна

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кризова ситуація між Україною та Польщею може бути вирішена найближчим часом. Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів конструктивну телефонну розмову з польським колегою Робертом Телусом. Сторони домовилися про пошук спільного рішення щодо експорту зерна. Це важливий крок у розв'язанні складних питань, які виникли між країнами у сільському господарстві та зовнішньоекономічних відносинах.

Про це повідомила пресслужба українського міністерства.

Під час розмови міністри обговорили не лише ситуацію, а й пропозиції України з приводу її врегулювання. Головною метою спілкування став пошук розв'язання проблеми, яке враховувало б інтереси двох держав.

"Сторони підтвердили тісні та конструктивні відносини, які ними багаторазово демонструвалися, та погодили з урахуванням цього виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту", — пише пресслужба Мінагрополітики.

Наразі планується проведення наступних переговорів найближчими днями. Представники України та Польщі зосередяться на докладному обговоренні питань, підготовлених кожною зі сторін, та спробують знайти компромісні рішення. Польська сторона також зобов'язалася вивчити український план експорту та підготувати свої пропозиції до нього.

Що відомо про зернове ембарго

15 вересня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського зерна. Проте, таке рішення не задовольнило Угорщину, Польщу та Словаччину. У той же день країни заявили, що продовжать власні обмеження на сільськогосподарську продукцію України.

У Польщі здивували новою заявою щодо українського зерна

У Вищій контрольній палаті Польщі виявили шкідливі речовини у зерновій продукції з України. З тестованих 73 зразків зерна більше третини містили сальмонелу, пестициди, мікотоксини та важкі метали, включаючи ртуть, кадмій, свинець та залізо. Ці результати стосуються зерна, яке потрапило до Польщі через "безконтрольне ввезення з України" протягом січня-травня 2023 року.

Раніше ми повідомляли, що Єврокомісар висунув пропозицію щодо зернового ембарго. Також ми писали, як заборона польських овочів та фруктів вплине на ціни в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.