Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про це мало хто знає: яке правило часто порушують продавці у магазинах

Розповідаємо про одне з найпопулярніших порушень, до якого навіть зараз часто вдаються продавці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому в магазинах не можуть не видавати решту покупцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багатьом українцям знайома ситуація, коли важко купити товар у магазині через продавця, у якого нібито немає дрібних грошей, аби віддати решту. Але мало хто знає, що продавці зобов'язані видати здачу, навіть якщо товар коштує 100 гривень, а покупець має лише 1 000 тисячу гривень.

Про це йдеться у Telegram-каналі "Захист прав споживачів".

Так, проблема відсутності решти у продавця – порушення вимог законодавства про захист прав споживачів. Адже покупцям заборонено не приймати запропоновані покупцем банкноти чи монети незалежно від номіналу.

До того ж вони мають самостійно слідкувати за тим, щоб у касі були банкноти та монети, необхідні для видачі решти.

"Тому проблема "у мене немає здачі" — це не проблема покупця, а касира. Якщо касир продовжує так говорити, звертайтеся до керівництва магазину та повідомляй, що касир перекладає на тебе свої обов'язки", — йдеться у повідомленні.

Що робити, якщо пошкодили товар у магазині

Важливо знати, що адміністрація торгової точки не може змушувати клієнтів купувати неякісний або непотрібний товар. До того ж працівники магазину відповідають за всі товари на полицях до моменту їх покупки.

Тобто, пошкодити товар в магазині покупець може ненавмисно. Наприклад, асортимент товару був неправильно складений або товар пошкодили ще до того, як він з’явився на поличці.

Якщо ж представники магазину наполягатимуть на тому, аби покупець оплатив ненавмисно пошкоджений товар, останній може попросити переглянути записи з камер відеоспостереження, аби довести свою правоту.

Чи дозволяється охоронцю перевіряти особисті речі покупців

Закон забороняє охоронцям обшукувати особисті речі без вашої згоди та без участі поліції. Вони можуть лише стежити за товаром у магазині за допомогою камер спостереження.

Чи можна повертати в магазин продукти харчування

Іноді буває так, що покупець придбав у супермаркеті прострочений продукт, але помітив це вже після повернення додому.

За словами президента ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олега Тітамира, повернути неякісний товар буде важко, якщо не зберігся чек.

"На жаль, наше законодавство не досконале у цьому плані, багато що ще потрібно виправляти. У європейському законодавстві все набагато простіше та жорсткіше, там покупець може повернути будь-який товар за наявності чека і без особливих заяв та складних процедур", — розповів експерт.

Втім, як зазначив Тітамир, продавці магазинів повинні виділяти прострочені товари на спеціальних полицях та маркувати їх.

Раніше ми пояснювали, яким чином супермаркети полюбляють дурити українців. Також ми писали, що небезпечно купувати у McDonald's.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.