Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знайте свої права – чому потрібно зберігати чек та як він може вберегти життя

Більшість людей викидають касовий чек відразу ж після покупки, не думаючи про те, що він може стати в нагоді

Фото: ОККО/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, чому так важливо зберігати касовий чек

Фото: ОККО/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Часто українці відразу після оплати товару викидають чек, або залишають його біля каси. Мало хто знає про те, що варто завжди брати із собою чек незалежно від суми покупки. Бо, у деяких випадках він здатний полегшити життя.

Про важливість касового чека у коментарі сайту Pro Гроші розповів президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир.

Навіщо потрібно зберігати чеки

Згідно зі ст. 9 ЗУ "Про захист прав споживачів" громадяни мають право протягом двох тижнів повернути придбаний товар з будь-якої причини, наприклад, не підійшов за якістю. У таких ситуаціях продавці можуть намагатись ухилитися від повернення, пропонуючи покупцеві заміну товару або вказуючи на необхідність виконання складних процедур. Однак важливо відзначити, що покупець має право подати заяву на ім'я директора магазину, і продавці зобов'язані повернути йому суму грошей у найкоротші терміни або протягом 7 робочих днів.

І з чеком зробити таке повернення завжди набагато простіше, якщо не буде чека, то теж можна повернути товар, але доведеться вимагати, щоб продавці надали касовий звіт, оскільки вони повинні протягом трьох років зберігати касові чеки, або дивитися камери відеоспостереження та доводити, що покупець купив товар саме у цьому магазині.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Тітамір зазначив, що є кілька категорій товарів, які не підлягають поверненню. Це стосується:

  • продуктів харчування;
  • засобів особистої гігієни;
  • медичних препаратів тощо.

Щодо служби доставки та продуктів харчування, якщо споживач отруївся після їди, то в цьому випадку можливе пред'явлення претензій до компанії на підставі касового чека. Однак це можливо лише після того, як буде встановлено, що саме ця продукція спричинила отруєння людини.

Чи можна таки повернути продукти харчування

Нерідко відбувається ситуація, коли покупець придбав у супермаркеті прострочений продукт і виявив це лише прийшовши додому. У такому разі він практично не може повернути товар, навіть за наявності чека.

На жаль, наше законодавство не досконале у цьому плані, багато що ще потрібно виправляти. У європейському законодавстві все набагато простіше та жорсткіше, там покупець може повернути будь-який товар за наявності чека і без особливих заяв та складних процедур, – розповів Олег Тітамир.

У нашій країні вважається, що людина повинна самостійно перевіряти термін придатності продукції, і якщо вона не виявила недоліки відразу, то це її проблема. Однак існує й зворотний бік цієї медалі: продавці магазинів зобов'язані виділяти прострочені товари на спеціальних полицях та позначати їх. Продавці відповідають за такі порушення.

Якщо покупець опинився в такій ситуації та магазин відмовляється повертати гроші, то він може звернутися до організації захисту прав споживачів і написати заяву щодо цієї проблеми. Після чого магазин все ж таки зобов'яжуть повернути гроші покупцеві.

Так, процедура може затягнутися, це все може відбуватися довше, ніж звичайний обмін і тому люди часто не звертають на це уваги, не хочуть якихось розглядів і просто відпускають цю ситуацію, ніби "що сталося, то сталося".
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Такі звернення мають сприяти зміні ставлення продавців до покупців. Якщо магазини не приділятимуть належну увагу цьому питанню, то вони піддаватимуться постійним перевіркам, що, своєю чергою, спонукає їх вживати серйозніших заходів щодо запобігання продажу прострочених товарів та обману споживачів.

Раніше ми повідомляли, за які покупки в Інтернеті можна потрапити до в'язниці. Також ми писали, що небезпечно купувати у McDonald's.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.