Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям в Польщі перерахували зарплати: скільки тепер пропонують

Наразі мінімальна ставка для тих, хто працює за договором доручення, становить 210 грн за годину

Фото: Pexels

Українці по-новому отримуватимуть зарплату в Польщі

Фото: Pexels

Велика частина українців після початку повномасштабного вторгнення опинилася у Польщі, де зараз влаштовує своє життя. Країна активно допомагає українським біженцям. І працевлаштування не є виключенням. Мінімальний оклад (оклад є однієї зі складових заробітної плати) у Польщі підвищили на 1 тис. грн. Це до 25,3 тис. грн в еквіваленті. З урахуванням мінімальної ставки, за місяць, залежно від кількості робочих годин, це 42,6-53,2 тис. грн.

Про це повідомляють у Міграційній платформі EWL.

Які вакансії пропонує Польща

Зараз більшість пропозицій працевлаштування є на підприємствах харчової та переробної промисловості. Йдеться про упакування яєць, виготовлення сосисок, виробництво іншої м'ясної продукції.

Також є відкриті вакансії на підприємствах рибного перероблення. Ці пропозиції переважають у Поморському регіоні (Гданськ).

Ближче до кордону з Німеччиною та Словаччиною українським біженцям пропонують роботу на підприємствах машинобудівної галузі. Це воєводства із центрами в містах Катовіце та Вроцлав.

За даними Головного статистичного управління Польщі, рівень безробіття в Польщі у травні 2023 року становив 5,1%. Євростат у квітні фіксував у Польщі нарівні з Чехією найнижчий рівень безробіття в Європі – 2,7%. А з початку року мінімальна зарплата в Польщі зросла майже на 600 злотих.

Як знайти роботу і не натрапити на шахраїв

Марія Кузенко, керівниця відділу легалізації Міграційної платформи EWL, наголошує, що переважно жертвами шахраїв стають українці, які вперше приїжджають на роботу до Польщі. Вони не знайомі з правилами легалізації та працевлаштування.

Серед поширених схем шахрайства:

  • Робота без оформлення. Якщо з'ясовується факт нелегального працевлаштування, це може стати причиною для депортації.
  • Обіцянки "особливих" умов. Українцям пропонують хороші умови проживання та зарплату. Однак згодом з'ясовується, що зарплата буде нижча, а робота важча, а роботодавець сподівається, що працівник погодиться і на таке.
  • Фальшиві оголошення. "Роботодавець" просить заповнити анкети онлайн, надати документи, а потім використовує їх для заволодіння рахунком співробітника.

Анна Джоболда, директорка департаменту рекрутації міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal, зазначає, що у Польщі великі підприємства не беруть людей безпосередньо, а шукають працівників через агенції праці. І це єдиний можливий легальний спосіб знайти роботу, якщо йдеться про велике підприємство.

Чи продовжить Польща підтримку України

Раніше ми писали, що представник МЗС Польщі Пшемислав Журавський заявив, що попри всі розбіжності, Польща продовжить підтримувати Україну.

Він також додав, що той уряд, який зараз є в Польщі, в будь-якому випадку буде підтримувати Україну, адже це є національним інтересом країни. Пшемислав Журавський вважає, що зміни в цьому плані можуть відбутися лише в тому випадку, якщо в країні буде інша влада.

Раніше ми пояснювали, чому Польща може зменшити підтримку України. Також ми розповіли, які штрафи загрожують українцям в Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.