Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пів зарплати на харчування? Скільки коштують продукти в Good Wine і АТБ

Ми побували в популярних магазинах Good Wine та АТБ і порівняли, наскільки відрізняються ціни мереж на основні продукти

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Різниця у вартості однакових продуктів може бути в кілька разів

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Магазини Good Wine відомі своїм великим вибором алкогольних напоїв, а також надзвичайно дорогими товарами. Натомість мережа супермаркетів "АТБ" позиціонує себе як магазини з доступними цінами, які нижчі, ніж у всіх інших. Тому різниця між вартістю товарів може бути дуже великою, і ми вирішили перевірити, як насправді.

Редакція Pro Гроші побувала в обох магазинах і розповідає, скільки там коштують основні продукти.

Ціни вказані станом на 4 листопада 2022 року.

Good Wine VS АТБ: що з цінами

Ми перевірили вартість основного набору продуктів, які купуємо найчастіше. Отже, перше, це овочі. Якщо говорити про АТБ, то тут вони коштують стільки:

  • цибуля – 29,79 грн/кг;
  • морква – 19,70 грн/кг;
  • буряк – 10,65 грн/кг;
  • картопля – 6,39 грн, рання – 24,95 грн/кг;
  • помідор – тепличний 59,95 грн/кг, рожевий – 80,30 грн/кг;
  • капуста білокачанна – 12,55 грн/кг, рання – 24,95 грн.

Не вдалося знайти огірків. Як ми пояснювали раніше, цьогоріч на овоч виник дефіцит, і через це різко й виросла ціна. Причина в тому, що, по-перше, частина українських територій, де вирощували огірки, окупована росіянами. По-друге, негода не дала фермерам можливості виростити і зібрати достатньо урожаю.

Овочі в АТБ
Фото: Pro Гроші

Але інша ситуація в Good Wine. Ці ж самі овочі в магазині мають такі ціни:

  • цибуля – 49 грн/кг;
  • морква – 59 грн/кг;
  • буряк – 49 грн/кг;
  • картопля – 29 грн/кг;
  • помідори – рожеві, червоні та жовті по 169, 179 і 199 грн/кг. Коктейльні помідори коштують 269 грн/кг;
  • капуста білокачанна – 27 грн/кг, молода – 59 грн/кг.

З огірками тут ситуація краща, на вибір є два варіанти овочів. Коштують вони 139 грн/кг та 169 грн/кг.

Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Якщо говорити про гречку, то в АТБ за кілограм крупи можна заплатити 92,40 грн, або 78,90 грн. Найменша ціна – 70,50 грн/кг. В Good Wine ситуація така: вибір невеликий, є продукт польського виробництва вартістю 95 грн за 400 гр, або ж 89,90 грн за таку ж вагу.

Водночас у цьому магазині більший вибір рису, і ціна його варіюється залежно від виду, що можна зрозуміти по цьому фото (на цінниках вказана вартість за 500 гр):

Рис у Good Wine
Фото: Pro Гроші

Натомість у АТБ 500 грамів рису можна купити за 43 грн. За кілограм доведеться віддати від 70 до 80 грн залежно від виду. Проте є і дорожчі варіанти, як, наприклад, спеціальний рис для суші.

Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Цікава ситуація із яйцями, які цієї осені шокували всіх цінами. У АТБ можна побачити таке різноманіття цін: 78,50 грн за десяток, також є ціна 73 грн, або ж навіть 6,49 грн за одну штуку.

А от у Good Wine найменша ціна за десяток – 88 грн, далі є варіант за 94 грн. А окремо продають 6 яєць за 169 грн.

Яйця у Good Wine
Фото: Pro Гроші

Соняшникову олію в АТБ продають по діапазону цін від 51 грн до 68 грн. У Good Wine серед величезного вибору оливкової олії ми знайшли варіант соняшникової – пляшечка на 0,5 л за 125 грн. За літр молока в АТБ можна віддати від 33 грн до 36 грн. У Good Wine літр молока пропонують за 47,90 грн, також за 54 грн, є варіант і 750 мл за 59,90 грн.

Хліб в АТБ у середньому продають за 18-30 грн. У Good Wine переважно власна випічка, і ціни на неї варіюються:

Хліб у Good Wine
Фото: Pro Гроші

Такий ціновий розрив у двох магазинах є на всі групи товарів. Також особливість є у тому, що в них часто можна не знайти однакові марки і бренди, які виробляють продукцію. У деяких випадках помітна різниця в якості, але часто що в одному, що в іншому магазині можна знайти якісні і свіжі продукти.

Що буде з цінами на продукти далі

Ми вже писали, що цієї осені ціни на яйця у кілька разів зросли. Серед причин є те, що ціна на осінь зростає щороку, бо погода стає холоднішою, світловий день скорочується, і у виробників з'являються додаткові витрати на тепло і світло. Але однозначно потужний негативний вплив має повномасштабна війна. З лютого 2022 року зросли ціни на комбікорми, пальне, подорожчала логістика, частина підприємств потрапила під російську окупацію, птахокомбінати зменшили темпи виробництва, а поголів'я курей скоротилось.

Саме тому українці побачили на цінниках величезні цифри. Читайте, що зробили в Мінагрополітики, щоб покращити ситуацію, як це скоро вплине на вартість продукту, а також яка різниця між цінами на яйця в супермаркетах та на ринку.

Але вартість ростиме на всі продукти загалом. Нацбанк прогнозує інфляцію до 30% до кінця цього року. Про це кажуть і експерти, оскільки частина українських територій досі знаходиться під окупацією, підприємства зупиняють роботу, і є багато інших чинників, які змусять нас витрачати більше.

Крім того, ми писали пояснення експерта Олексія Куща про те, що буде з нашими грошима до кінця цього року, і розповідали, якими були курс долара, ціни та зарплати українців 5 років тому, і як все це змінилося зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.