Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можемо залишитись без огірків: чому в Україні виник дефіцит на овоч і як ще зросте ціна

Повномасштабна війна призвела до перебоїв з постачанням різних продуктів, але восени, коли все більш-менш налагодилось, з'явились нові проблеми

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна на огірки вже зросла, і за прогнозами, зросте ще

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На третьому тижні вересня відчутно зросли ціни на популярний продукт в Україні, а саме огірок. Одна з основних причин – холодна дощова погода, через яку кількість овочів зменшилась.

Як саме подорожчали огірки, що буде з цінами далі і чому так стається, розповіли аналітики EastFruit.

Огірок в дефіциті, його вартість зросла на понад 30%

Експерти пояснили, що попит на цей овоч досить високий. Але пропозиція недостатня, і так тепличні комбінати змогли підвищити ціну на свою продукцію.

Так, у середині вересня тепличний огірок продають по 35-45 грн за кілограм. А це в середньому на 34% дорожче, ніж тижнем раніше.

Власне дефіцит виник через погоду. Крім того, сезон продажів огірків з відкритого ґрунту вже завершився, що також негативно вплинуло на кількість продукції на ринку.

"Зниження середньодобових температур і скорочення світлового дня згубно позначилися на дозріванні тепличної продукції, у зв'язку з чим вибірки в тепличних комбінатах різко скоротилися", – зауважили аналітики.

Вони додали, що в середньому у 2022 році огірок коштує в 3 рази дорожче, ніж рік тому. І зберігається імовірність, що ціна ростиме і далі. Це пояснюють недостатньою кількістю огірка на ринку.

Як подорожчали інші продукти

Раніше ми розповідали, що борщовий набір став на 27% дорожчим, ніж у період до воєнного стану. Продукти для приготування національної страви зросли в ціні так:

  • цибуля – на 114%;
  • картопля – на 40%;
  • морква – на 48%;
  • м'ясо свинини – на 30%;
  • томатна паста – на 54%;
  • сметана – на 32%.

Водночас в уряді прогнозують, що у 2023 році споживча інфляція й далі буде високою, хоча її зростання незначно уповільниться – до 30%.

Читайте також наші матеріали про те, чому з початку повномасштабної війни помітно впали ціни на яблука та що відбувається з українським експортом зерна і якими будуть ціни на світовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.