Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення зарплат, виплати від ООН та нові штрафи — головне про гроші за тиждень

Розповідаємо про найважливіші події, які сталися в Україні в період з 23 по 29 жовтня 2023 року

Фото: УНІАН

Що важливого сталося в Україні за останній тиждень

Фото: УНІАН

Впродовж останнього тижня українці дізнавалися про різноманітні зміни, які так чи інакше вплинуть на країну та суспільство. На щастя майже усі нововведення спрямовані на те, аби поліпшити якість життя громадян.

Нові штрафи для роботодавців

Підприємства штрафуватимуть, якщо не будуть створені умови безпеки для працівників. Наразі у Верховній Раді є одразу два відповідні законопроєкти.

В одному з них є умова, що роботодавців каратимуть за порушення вимог безпеки та захисту здоров'я працівників від ризиків, які можуть виникати у вибухонебезпечному середовищі.

За ці порушення доведеться віддавати від чотирьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів (на працівників) та на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Скасування премій

Мова про доплати військових. За словами юристів, позбавити преміальних військовослужбовців можуть за різноманітні порушення, які вони вчиняють під час проходження служби у ЗСУ. Так, додаткові виплати скасують, якщо:

  • вони не з'являться на військовій службі чи навчанні без поважних причин;
  • особи вживатимуть алкоголь чи наркотики під час проходження служби або ж в позаслужбовий час;
  • особи впродовж одного місяця отримали три дисциплінарні стягнення (чи більше).

Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі.

Виплати від ООН

Агентство ООН у справах біженців продовжує надавати фінансову підтримку українцям, які постраждали внаслідок війни.

Так, на виплати можуть претендувати:

  • громадяни, які стали переселенцями від 24 лютого 2022 року;
  • люди, які постраждали від бойових дій в Донецькій, Одеській, Дніпропетровській, Сумській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Чернігівській, Херсонській областях;
  • українці, які повернулися до своїх місць постійного проживання після того, як були змушені переміститися в інші регіони у зв'язку з війною, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Розмір виплат становить 3,6 тисячі гривень.

Справедливі й прозорі зарплати

Кабмін з 2024 року планує кардинально змінити систему виплат зарплат та премій працівникам у державному секторі. Зміни розпочнуться вже 1 січня.

Наприклад, держслужбовці отримуватимуть посади на підставі класифікації у затвердженому каталозі. В уряді вважають, що завдяки реформі усі працівники, які виконують рівнозначні посадові обов’язки, отримуватимуть рівні виплати.

Підвищення зарплат

Більше отримуватимуть українці, які залучені до суспільно корисних робіт в рамках проєкту "Армія" відновлення. Якщо раніше залученим щомісяця виплачували 6,7 тисячі гривень, то відтепер їхній оклад збільшиться до 10 050 гривень.

Причому це не останнє підвищення, адже вже у 2024 році в Україні мають переглянути розмір мінімальної зарплати. Тому показники грошового забезпечення громадян у "Армії" відновлення знову зміняться:

  • з 1 січня 2024 року – до 10 650 гривень;
  • з 1 квітня 2024 року – до 12 000 гривень.

До слова, найбільша кількість людей, яка виконує суспільно корисні роботи в рамках програми, фіксується у Харківській області – 12 тисяч осіб.

Раніше ми розповідали, чи реально почати бізнес, якщо немає власного капіталу. Також ми писали про найдивніші професії у світі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.