Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українських роботодавців планують штрафувати на чималі суми: які причини покарання

Пояснюємо, що може змінитися для кожного українського роботодавця та співробітника вже незабаром

Фото: Unsplash

Що може змінитися у трудовому законодавстві у 2023 році

Фото: Unsplash

В Україні планують розширити підстави для штрафування роботодавців. Санкції загрожуватимуть тим підприємствам, які порушуватимуть умови безпеки для своїх працівників.

Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За що штрафуватимуть роботодавців

За словами Мельничука, на розгляд нардепам нададуть два законопроєкти: №№1047 та 1048. Останній документ передбачає, що в Україні з'являться більш жорсткі заходи, якщо роботодавці порушуватимуть вимоги законодавства у сфері безпеки та здоров’я робітників.

Також передбачені штрафи за порушення вимог безпеки та захисту здоров'я працівників від ризиків, які можуть виникати у вибухонебезпечному середовищі.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що законопроєкт №1048 впроваджує штрафи, якщо будуть порушені законодавчі або інші нормативно-правові акти з безпеки та здоров'я працівників.

Розмір штрафу становитиме від чотирьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на працівників) та на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас законопроєкт №1047 пов'язаний з попереднім документом. Ініціатива, зокрема, передбачає, що:

  • з'явиться нова національна система, яка запобігатиме виробничим ризикам. Вона буде заснована на принципах оцінювання, контролю ризиків та управління ними. Відповідна система працює в Європі та світі;
  • запрацює система мінімальних норм щодо безпеки та здоров’я робітників, відбуватиметься регулярна перевірка роботодавцем ризиків, що можуть виникнути на робочих місцях, втілюватимуться заходи для їх мінімізації;
  • на законодавчому рівні з'являться визначення ключових термінів та поняття, які нині відсутні. Йдеться про поняття інциденту, професійного ризику;
  • компетентні органи володітимуть інформацією про усі нещасні випадки, а роботодавці обліковуватимуть усі ті інциденти, які могли б призвести до нещасних випадків;
  • передбачення поряд з чинною адміністративною та кримінальною відповідальністю можливості призначення судом матеріальної відповідальності за заподіяну шкоду працівнику через недостатні та/або неефективні заходи, вжиті роботодавцями;
  • запрацює обов’язкове страхування відповідальності експертних організацій у момент підписання договорів про надання послуг у сфері безпеки та здоров’я працівників. Так підвищиться якість відповідних послуг та рівень безпеки працівників;
  • роботодавців зобов'яжуть уважно стежити за захистом працівниць, які нещодавно стали мамами та годують грудьми.

За що ще можуть оштрафувати роботодавців

Зважаючи на те, що наша країна продовжує вести війну з Росією, усі чоловіки призовного віку мають перебувати на військовому обліку. Тож коли такі громадяни влаштовуються на роботу, роботодавець повинен отримати від них військовий квиток.

Якщо ж роботодавець працевлаштує людину без військового квитка під час війни, то його оштрафують на суму від 5 100 грн до 8 500 грн.

Якщо з'ясується про вчинення повторного порушення, тоді розмір штрафу становитиме від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше ми розповідали, на які професії у наступні 4 роки різко збільшиться попит. Також ми писали, на якій роботі українцям обіцяють виплачувати по 16 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.