Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплату в "Армії відновлення" підвищили: скільки тепер платитимуть українцям

Оплата праці буде покращуватися кожного разу, коли змінюватиметься розмір мінімальної заробітної плати

Фото: НБУ/Flickr

Деяким українцям підвищили зарплату в півтора рази

Фото: НБУ/Flickr

27 жовтня відбулося засідання Кабінету Міністрів, на якому представники уряду ухвалили рішення підвищити зарплату в "Армії відновлення". Причому розмір грошового забезпечення працівників буде збільшуватися щоразу, як виростатиме мінімалка.

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства економіки.

Оплата праці за виконання суспільно корисних робіт в рамках проєкту збільшиться у півтора рази. З початку запуску "Армії відновлення" українці отримували мінімальний оклад (6 700 грн), але тепер зарплата становитиме 10 050 грн.

Причому це не єдине підвищення. Коли наступного року виросте мінімальна заробітна плата, сума грошового забезпечення знову зміниться:

  • з 1 січня 2024 року – до 10 650 грн;
  • з 1 квітня 2024 року – до 12 000 грн.

Як зауважила перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко, проєкт запустили восени минулого року, щоб дати роботу більшій кількості громадян та одночасно залучити їх до виконання суспільно важливих завдань.

"За майже рік до робіт залучили понад 62 тисячі безробітних в 19 регіонах. Сьогодні ми ухвалили рішення про збільшення в півтора рази оплати праці за виконання таких робіт", – констатувала очільниця Мінекономіки.

Що стосується обов’язків в "Армії відновлення", то це залежить від конкретної області. Адже десь набагато більше потрібно будівничих навичок, а в іншому регіоні існує велика потреба у плетінні маскувальних сіток або гуманітарній допомозі місцевим мешканцям. Найчастіше працівники виконують такі види робіт:

  • забезпечують підтримку життєдіяльності українців, постраждалих внаслідок активних бойових дій;
  • розвантажують, розподіляють та доставляють за адресами гуманітарну допомогу;
  • надають людям соціальні послуги в місцях зосередження внутрішньо переміщених осіб;
  • плетуть маскувальні сітки, консервують їжу для потреб військовослужбовців, шиють одяг і ремонтують амуніцію;
  • доглядають за пораненими у лікарнях та інших медичних закладах;
  • дозбирають завали, відновлюють пошкоджені об’єкти інфраструктури, ремонтують залізничні колії, розчищають автомобільні дороги тощо;
  • облаштовують блокпости та підвали під укриття;
  • зводять захисні споруди, укріплюють дамби;
  • заготовляють дрова для населення і військових в період опалювального сезону.

Де найбільше працівників "Армії відновлення"

Раніше ми розповідали, що за час функціонування проєкту до нього долучилися десятки тисяч людей. Найбільше направлень на суспільно-корисні роботи отримали жителі Харківщини, там відрядили майже 12 тисяч осіб. У Полтавській області більше 8 тисяч направлень, Донецькій та Київській – понад 7 тисяч, Чернігівській – майже 7 тисяч.

Саме ці регіони України лідирують за чисельністю залучених до "Армії відновлення". На фінансування виплати заробітної плати уряд спрямував 425 млн гривень. Після підвищення грошового забезпечення у державному бюджеті доведеться шукати більші суми, але це заклали у проєкті на 2024 рік.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що зарплати стануть прозорими і справедливими та розповідав, які зміни готують для українців. Також ми повідомляли, що деяким українцям підвищать зарплату за однієї умови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.