Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення зарплат і кредити для переселенців – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші розповідає про найважливіші економічні новини тижня, що минає

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ще один тиждень 2023 року залишається далеко позаду. В Україні впродовж останніх семи днів відбулися деякі зміни, ефект від яких незабаром відчують усі громадяни держави.

Тому сайт Pro Гроші нагадує, що важливого відбулося у нашій країні в період з 10 по 16 квітня.

Зарплати підвищать

Збільшити посадові оклади планують працівникам державних органів на територіях, де тривають активні чи можливі бойові дії. Відповідний законопроєкт вже готують для подання до Верховної Ради.

Відомо, що автори законопроєкту пропонують запровадити певний підвищуючий коефіцієнт для зарплат окремих категорій працівників державних органів, а також для територій, де ведуться активні та можливі бойові дії.

Умови погашення кредитів спрощують

Вимушені переселенці на час воєнного стану і ще впродовж наступних 30 днів після його скасування зможуть користуватися особливими умовами реструктуризації споживчих кредитів. Він застосовуватиметься за таких умов:

  • якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї;
  • якщо споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу не перевищує дві мінімальні зарплати.

У Мінреінтеграції пояснюють, що йдеться про кредити на:

  • лікування;
  • ремонт житла;
  • придбання побутової техніки;
  • навчання тощо.

Експорт електроенергії за кордон відновлюють

Компанія "Укренерго" 10 квітня провела аукціон, на якому відбувся розподіл пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову. А вже 12 числа стало відомо, що українська електроенергія у невеликих об'ємах постачається, крім Молдови, також до Польщі. Ще тривають переговори щодо експорту української електроенергії в Словаччину.

Крім цього в уряді сподіваються, що обсяги експорту електроенергії будуть вищими, ніж до війни.

Деякі виплати перерахують

Йдеться про надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю (окрім підгрупи А). У поданому до ВРУ законопроєкті №9160 зазначають, що чинні виплати — недостатні для утримання та виховання.

Так, батькам у 2023 році виплачують 1 136 гривень та 1 415,50 гривень надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю (окрім підгрупи А). Тож автори ініціативи пропонують знайти можливість для збільшення розміру матеріальної допомоги, аби покрити деякі витрати на виховання та утримання дітей.

Оформлення субсидій пришвидшують

В Україні планують запровадити так званий проактивний механізм надання соціальних виплат. Передбачається, що це дозволить швидше погоджувати рішення про надання субсидій.

Усе тому, що НКРЕКП запропонувала постачальникам електричної енергії, послуг водопостачання та водовідведення, природного газу, публікувати на вебпорталі ПФУ актуалізовану інформацію щодо кожного побутового споживача комунальних послуг для подальшої автоматичної обробки та аналізу.

Раніше ми розповідали, як підприємцям-початківцям почати отримувати високі прибутки. Також ми писали, які виплати від ООН знову доступні українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.