Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оформлення субсидій відбуватиметься по-новому: що зміниться для українців

Українцям хочуть скоротити час на оформлення субсидій, а також майже повністю автоматизувати процес отримання соціальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться процедура видачі оформлення субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні запровадять проактивний механізм надання соціальних виплат, що дозволить пришвидшити процес отримання житлових субсидій деяким категоріям українцям.

Про це повідомляє пресслужба Національної комісії, яка регулює ринок електроенергії та комунальних послуг (НКРЕКП).

Зазначається, що зміни відбудуться у процедурі звернення громадянина, а погоджувати рішення про надання субсидій будуть швидше. Зокрема, після впровадження нового механізму отримувачам субсидій та пільг не потрібно буде витрачати час на пошук тієї чи іншої інформації, заповнювати бланки, а потім тривалий час очікувати рішення.

Усе тому, що комісія запропонувала постачальникам електричної енергії, послуг водопостачання та водовідведення, природного газу, публікувати на вебпорталі ПФУ актуалізовану інформацію щодо кожного побутового споживача комунальних послуг для подальшої автоматичної обробки та аналізу.

Отже, скоротиться час, який витрачає людина на оформлення соціальних допомог. А сам процес отримання субсидій максимально автоматизують, адже отримати соцпослуги можна буде в електронному кабінеті на сайті ПФУ або в "Дії".

"Впроваджений підхід до надання соціальних послуг будується на основі передових міжнародних практик державної підтримки вразливих верств населення, спрямованих на спрощення процесу взаємодії між отримувачем послуги й державою, та інформування громадянина про можливість отримати послугу навіть без його попереднього звернення до державної установи", — пояснюють в НКРЕКП.

Як отримати субсидію на неопалювальний сезон

За інформацією міністерства соціальної політики, якщо українці хочуть отримувати субсидію на оплату комунальних послуг після завершення опалювального сезону, їм потрібно виконати одну з таких умов:

  • погасити заборгованість;
  • укласти договір з надавачами житлово-комунальних послуг про реструктуризацію заборгованостей;
  • надати документальне підтвердження оскарження заборгованості в судовому порядку.

Через заборгованість за комунальні послуги у наданні субсидії можуть відмовити. Щоб такого не сталося, заборгованість потрібно погасити до травня 2023 року.

Раніше ми розповідали, як українцям швидко дізнатися про призначення житлової субсидії. Також ми писали, яка груба помилка призведе до скасування субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.