Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть підвищити одну грошову виплату: хто зможе отримувати більше

Реальний прожитковий мінімум в Україні, з якого вираховують допомогу, вищий, ніж встановлено на 1 січня 2023 року

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Виплати на догляд за дитиною з інвалідністю можуть збільшити

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують збільшити розмір надбавок на догляд за дитиною з інвалідністю (окрім підгрупи А). Автори законопроєкту №9160 зазначають, що встановлених виплат недостатньо для утримання та виховання.

Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Відповідно до ЗУ "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" надбавки дорівнюють 50% прожиткового мінімуму для дітей віком до 18 років. У Державному бюджеті визначено, що прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2 272 гривні, а для дітей від 6 до 18 років – 2 833 гривні.

Отже, батькам у 2023 році виплачують 1 136 гривень та 1 415,50 гривень надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю (окрім підгрупи А). Втім раніше міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зазначала, що розмір реального прожиткового мінімуму набагато вищий, особливо зважаючи на воєнний стан, коли інфляція призвела до значного підвищення цін.

Тож автори ініціативи звертають увагу на необхідність збільшення матеріальної допомоги з боку держави, щоб покрити деякі витрати на виховання та утримання дітей.

"Прийняття запропонованого проєкту закону сприятиме посиленню соціальної спрямованості державної політики та забезпечить підвищення рівня соціальних гарантій дітей з інвалідністю", – вказали народні депутати.

Вони пропонують змінити 50% прожиткового мінімуму на 100%, тобто виплати, за умови прийняття законопроєкту, становитимуть 2 272 гривні та 2 833 гривні. Наразі документ перебуває на стадії ознайомлення.

Виплати волонтерам з інвалідністю

В Україні змінили умови надання одноразової грошової допомоги волонтерам у разі отримання інвалідності внаслідок війни або їхньої смерті. За інформацією Міністерства у справах ветеранів, на кошти можуть розраховувати особи, які допомагали Збройним силам України чи іншим силовим підрозділам під час виконання завдань по забезпеченню захисту від збройної агресії Російської Федерації, та які отримали інвалідність внаслідок поранення.

Розмір виплат залежить від групи встановленої інвалідності:

  • I група – 647 250 гривень;
  • II група – 517 800 гривень;
  • III група – 388 350 гривень.

Якщо волонтер загинув в результаті отриманих поранень, фінансова підтримка належить членам його сім’ї. Вони отримають одноразову грошову допомогу в розмірі 1 294 500 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно для отримання довідки про інвалідність за кордоном. Також ми повідомляли, чи випустять українців за кордон, якщо вони виховують дітей з інвалідністю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.