Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перекури та обіди: що ви маєте право робити протягом робочого дня

Разом з експертом пояснюємо, які права є у працівника під час робочого дня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи має працівник право на різні перерви під час робочого дня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді між працівниками та роботодавцями виникають суперечки щодо розпорядку робочого дня, а саме через різні перерви та обіди.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту Pro Гроші розповів, які права має працівник під час робочого дня.

Перерви під час роботи

Експерт зазначив, що всі деталі мають бути передбачені трудовим договором, у якому вказується тривалість робочого дня, обід та всі інші перерви.

Зокрема, так звані перекури також мають вказуватися в договорі. Зазвичай роботодавці встановлюють певні рамки в таких питаннях, щоб не шкодити робочому процесу, наприклад, невелика перерва кожні три години.

Є певні норми розпорядку трудового дня, де все це встановлюється. Стандартний трудовий день має бути 8-годинний з годиною перерви на обід. Часто буває, що в п'ятницю на підприємствах забирають обід і виходить скорочений на годину робочий день.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Він також наголосив, що всі моменти щодо різних перерв, перекурів, обіду тощо мають бути зазначені в трудовому договорі та передбачені розпорядком трудового дня. Тоді у працівника та роботодавця буде повне взаєморозуміння.

Штрафи для працівників

Раніше ми розповідали, за що працівник на роботі може отримати штраф. Експерт наголосив, що під час працевлаштування потрібно ретельно продивитися всі пункти з умовами праці. Адже там можна знайти розділ про грошове стягнення у разі порушення трудової дисципліни.

Грошовими стягненнями можуть бути, наприклад, позбавлення премії, надбавок, виплат. За порушення трудової дисципліни працівника навіть може бути звільнено. Все це вирішується в рамках трудового законодавства і за наявності трудових договорів або контрактів, укладених між працівником та роботодавцем, – каже Кравець.

Також є дисциплінарні порушення, за які працівник може отримати догану або його навіть можуть звільнити. Наприклад, за регулярні запізнення на роботу.

Оскарження штрафів

Працівник може оскаржити штрафи, які не передбачені трудовим законодавством та трудовим договором. Знову ж таки, всі види стягнень мають бути вказані в трудовому договорі або контракті.

Звичайно, є випадки, коли працівник просто не згоден із пред'явленим штрафом. Підприємство може утримати компенсацію з заробітної плати, але у такому разі працівник може оскаржити це рішення в суді.

Більше про штрафи на роботі читайте в нашому матеріалі. Також ми писали, скільки українців втратили роботу через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.