Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На межі бідності: скільки українців втратило роботу через війну – опитування

З'ясувалося, як вплинула повномасштабна війна на працевлаштування та доходи українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки українців втратило роботу від початку війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Третина громадян України, яка мала роботу до початку повномасштабної війни, наразі не працює. Кожна десята людина втратила практично всі свої доходи.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного групою Рейтинг, воно тривало з 23 по 26 грудня 2022 року.

Яка ситуація із працевлаштуванням

Згідно з даними соціологів, серед тих громадян, які мали роботу до війни, 40% наразі працюють у звичному режимі, 17% – віддалено або частково, а 8% – вдалось знайти нову роботу.

Водночас дані опитування свідчать, що 33% респондентів сьогодні взагалі не працюють.

"Рівень доходів з початку війни у 6% респондентів збільшився, у 36% – майже не змінився, у 17% – незначно зменшився, у 30% – значно зменшився. 10% опитаних втратили практично всі доходи", – йдеться в опитуванні.

У кого найменші доходи

Найменше заробітків отримують жителі півдня і сходу, люди середнього віку, бідні та малозабезпечені, а також ті, хто втратив роботу або працює частково.

Опитування проводилося серед двох тисяч українців віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій, методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Які професії залишаться затребуваними

У 2023 році актуальними будуть професії у сфері будівництва, логістики та проєктування. Також попит матимуть професії, пов'язані з ІТ-галуззю.

В Україні однозначно будуть затребуваними фахівці в будівельній сфері, тому що багато чого треба буде відбудовувати. Наприклад, інфраструктурні об'єкти, житло, комерційну нерухомість.

Також через проблеми з авіасполученням та морським сполученням буде попит на наземну логістику, залізничні перевезення, перевезення вантажними автомобілями.

Які фахівці будуть затребувані в Польщі у 2023 році

На початку року на польських підприємствах буде менше простої фізичної роботи, це може бути пов'язано з низьким сезоном виробництва і святами. Підприємці в Польщі стикаються із постійним зростанням операційних витрат та підвищенням мінімальної заробітної плати в країні. Це має великий вплив на можливості працевлаштування нових працівників.

У 2023 році очікується збільшення кількості вакансій у провідних галузях, де працевлаштовуються українці. Зокрема збільшення вакансій відбудеться у галузі товарів масового споживання (продуктів харчування, засобів гігієни тощо) та сфері логістики. Також українцям пропонуватимуть вакансії на складах логістики та в електронній комерції. Така робота пов'язана із комплектацією та пакуванням замовлень.

Раніше ми писали, спеціалістів яких професій бракує в Польщі на початку 2023 року. Також сайт Pro Гроші розповідав, які фахівці наразі найбільш затребувані в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.