Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ніяк не домовляться: на які поступки погодилась Україна, аби вирішити зерновий конфлікт

Пояснюємо, який новий розвиток подій починається між Україною та трьома країнами ЄС у питанні ввезення української агропродукції

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Україна зупинила позов до СОТ проти Польщі, Угорщини та Словаччини

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українська влада запропонувала Світовій організації торгівлі (СОТ) наразі не розглядати позов проти Польщі, Угорщини та Словаччини, які раніше заборонили ввозити на свою територію українську агропродукцію. Наразі між усіма країнами відбуваються консультації, які можуть тривати 60 днів.

Про це повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, під час паузи Київ планує вирішити загалом питання торгівлі України з країнами Євросоюзу.

"Ми бачимо, що проблема ввезення української сільськогосподарської продукції зникне в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Тому, зараз ми шукаємо практичне рішення, наші суперчеки у СОТ зараз призупинені", — пояснив він.

Як зазначив Качка, зараз між Україною, Польщею, Словаччиною та Угорщиною відбуваються консультації.

"Ми надали СОТ цю справу, а для консультацій є 60 днів", — підкреслив він.

За його словами, Україна хоче знайти "конструктивне рішення в рамках усього Європейського Союзу".

"Попри те, що скарги, які ми направили, вони проти конкретних держав-членів — це системне питання наших відносин з ЄС", — зауважив Тарас Качка.

Заступник міністра переконаний, що питання з ввезенням української сільгосппродукції в Європу розв'яжуть найближчим часом. Що стосується суперечки з Польщею, то усі спірні питання можуть вирішитися після виборів у цій країні.

Говорячи про ситуацію з Польщею, Качка висловив сподівання, що сторони зможуть повернутися до обговорення після виборів.

"Це питання часу. Станом на зараз на адресу Польщі немає запитів на ліцензії на експорт від українських компаній, що є додатковим показником, що немає масивного тиску експорту на внутрішній ринок країни", — сказав він.

Яким буде експорт зерна у 2023 році

У міністерстві аграрної політики кажуть, що цьогорічний урожай зерна перевищить тогорічні показники на 10%. Загалом аграрії зберуть 79 мільйонів тонн зерна. Споживання внутрішнього ринку становить лише 25% від загального об'єму, тому залишки планують віддати на експорт.

За словами глави уряду Дениса Шмигаля, Україні знадобляться ширші транзитні шляхи, щоби вивозити зернові за кордон.

"Хороший урожай означає, що Україна збереже стратегічне значення гаранта глобальної продовольчої безпеки", – пояснив Шмигаль.

В України буде ще шлях для експорту зерна

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба нещодавно заявив, що Україна отримає більші можливості для експорту зерна.

Так, найближчим часом планується відкрити новий наземний залізничний коридор для сільськогосподарської продукції.

Раніше ми писали, чому вартість пшениці може досягти історичного мінімуму. Також ми пояснювали, чи позбавилася Україна контролю з боку Росії у Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.