Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зерновий конфлікт можна вирішити без суду – Україна назвала умову

Торговельна суперечка викликала значний резонанс і стала предметом обговорення на міжнародному рівні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна заявила про готовність відкликати позови до СОТ

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна заявила про готовність відкликати свої позови до Світової організації торгівлі (СОТ) проти трьох країн Євросоюзу – Польщі, Угорщини та Словаччини. Проте, такий крок буде вчинений лише в разі отримання гарантій відсутності обмежень на експорт зерна в майбутньому.

Про це повідомив заступник міністра економіки України Тарас Качка під час ефіру телемарафону.

"Для нас дуже важливо, щоб польська сторона та інші держави і Європейський союз гарантували нам, що такого роду обмежень у майбутньому не станеться... Тому, звичайно, тільки тоді, коли ми отримаємо гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що ця суперечка вичерпана. Думаю, це питання буде розглядатися останнім", — заявив чиновник.

Качка зазначив, що наразі найважливішим завданням є запуск механізму узгодження та верифікації українського експорту зерна. Ця пропозиція вже отримала підтримку Євросоюзу та держав-членів. Україна вважає такий механізм прийнятним.

"Позови до СОТ, як ми бачимо з реакції партнерів, були цілком правильним кроком. Тому що він окреслив природу нашого обурення", — додав Качка.

Чому розпочався зерновий скандал

Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського зерна 15 вересня. Проте Словаччина, Польща та Угорщина продовжили ембарго в односторонньому порядку. У відповідь на це українська сторона подала позови проти трьох країн ЄС до Світової організації торгівлі.

У Польщі пригрозили введенням ембарго на інші продукти з України

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Варшава розширить список заборонених продуктів з України, поки не буде розроблений механізм співпраці між країнами. Він також висловив підтримку польському аграрному сектору та переконання, що Росія повинна нести відповідальність за наслідки війни в Україні, а не польське сільське господарство.

Раніше ми повідомляли, що Єврокомісар висунув пропозицію щодо зернового ембарго. Також ми писали, що буде з врожаєм зерна та з експортом до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.