Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нідерланди хочуть "робити росіян щасливими" – як країна допомагає РФ заробляти гроші

За словами виробників та трейдерів, наразі ускладнилися фінансові операції із росіянами, а також зростають витрати виробників енергії

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує отримувати голландські квіти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Росіянам продають голландські хризантеми та тюльпани. Квіти не підпадають під санкції, а самі виробники та експортери не хочуть припиняти постачання своєї продукції для країни-агресора.

Про це пише NU.nl.

Експорт квітів до Росії через повномасштабне вторгнення став набагато складнішим.

"Тюльпани роблять людей щасливими. Як і раніше, будуть росіяни, яким потрібні квіти. Кожен євро, витрачений на квіти, більше не може йти на танки", – кажуть голландські квітникарі, які багато років співпрацювали з РФ.

Сума експорту квітів та рослин до Росії впала. Наприклад, у 2022 році вона зменшилася на 19% – до 324 мільйонів євро. Однак, попри це, голландці чекають 8 березня.

"Жіночий день пройшов для нас дуже добре. Крім Дня святого Валентина та Дня матері, це був важливий момент продажу", – кажуть вони.

Щорічно тюльпановий сектор Нідерландів продавав близько 6% своїх тюльпанів до Росії.

"Тепер продажі в Росію перебувають під тиском, і це серйозна перешкода. Втрата попиту з боку Росії також означає, що тюльпани тепер продаються з аукціону за нижчою ціною, приблизно на 16 відсотків нижче", — зазначили бізнесмени.

За словами виробників та трейдерів, тиск на торгівлю частково пов'язаний з іншими санкціями. Наприклад, транспортування стало набагато складнішим, бо російські вантажівки більше не пускають до Європи.

Ускладнилися й фінансові операції із росіянами, а також зростають витрати виробників енергії, що теж спричинено війною в Україні та подальшими торговими обмеженнями.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію Росії проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Однак варто зазначити, що протягом довгого періоду найбільший виторг від надходжень був саме від продажу нафтогазових ресурсів. Наразі російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії.

Що відбувається з нафтою РФ

Раніше ми писали, що Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Детальніше про ситуацію з нафтою РФ читайте за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв, якими були ціни на нафту 20 лютого 2023 року. Також ми писали, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.