Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зерновий "конфлікт" ще не вичерпано: до чого країни ЄС закликають Україну

Сусідні країни, які продовжили заборону на імпорт української агропродукції, хочуть, щоб Україна відкликала свою скаргу зі СОТ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Імпорт українського зерна до країн ЄС досі під питанням

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після того, як деякі країни ЄС продовжили заборону на імпорт української агропродукції попри рішення Єврокомісії, Україна подала скаргу до Світової організації торгівлі. Тепер Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина закликають нашу країну відкликати цю скаргу.

Про це пише польське видання RMF24.

Поки що немає інформації про те, що скаргу до СОТ через зернове ембарго відкличуть, однак Україна готується запровадити механізм експорту зерна для п'яти сусідніх країн ЄС.

Під час зустрічі міністрів сільського господарства країн Вишеградської групи було зазначено, що у разі, якщо Україна відкличе свою скаргу, то це покращить взаємини між країнами. Проте, деякі міністри не впевнені, що це станеться.

"Із великим подивом та занепокоєнням ми сприйняли рішення щодо скарги України на нашу країну до Світової організації торгівлі та очікуємо, що Україна відкличе це рішення, адже Польща зацікавлена ​​в діалозі з Україною, а відкликання скарги якраз сприятиме перемовинам", – зазначив заступник міністра сільського господарства Польщі Ришард Бартосік.

При цьому міністр сільського господарства України Микола Сольський запевнив, що відкликання скарги не є ключовим питанням у вирішенні "зернового конфлікту". Проте у Польщі не зовсім підтримують цю позицію, уряд вважає, що це може призвести до неконтрольованого надходження зерна до їхньої країни, оскільки обсяг транзиту невпинно зростає.

Як пояснили міністри сільського господарства країн Вишеградської групи, зерно з України має йти туди, куди потрібно, та не повинно створювати труднощів на ринках сусідніх країн, негативно впливаючи на їхнє сільське господарство.

Тому Єврокомісію закликали контролювати коридори солідарності, які використовуються для транспортування зерна до третіх країн. Вишеградська група запропонувала також запровадити депозитну систему для української агропродукції, яка проходить транзитом територією ЄС.

Чи впливає українське зерно на ціни в Польщі

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що поставки українського зерна до Польщі, Словаччини чи Угорщини не впливають на місцеві ринки зерна, тому зернові у цих країнах дорожчають та дешевшають не з вини українських фермерів.

За його словами, наше зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах, тоді як наші аграрії перебувають у набагато гіршому та важчому становищі, ніж їхні західні колеги.

Раніше ми розповідали, що буде з врожаєм зерна та з експортом до кінця 2023 року. Також ми писали, який компроміс запропонувала Україна задля вирішення "зернового конфлікту". Більше про ринок зернових читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.