Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оренда під час війни: в яких областях України найдорожчі квартири

Розбирались, в яких регіонах найдорожче винаймати однокімнатну квартиру

Фото: Рexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У яких областях найдорожче орендувати житло - дані Держстату

Фото: Рexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За січень 2023 року в Україні середня плата за місячну оренду однокімнатної квартири зросла на 5,2% — з 5 699 до 5 994 гривень.

Про це йдеться в даних, оприлюднених на сайті Держстату.

У яких областях найдорожча оренда

За даними Держстату, на першому місці за вартістю оренди житла опинилась Закарпатська область – там оренда подорожчала в 1,5 раза до 13 123 гривень.

На друге місце "відкотилась" Львівська область, яка раніше очолювала рейтинг. У регіоні вартість оренди за місяць зросла лише на 0,2% до 10 996 гривень.

Третє місце за вартістю однокімнатної квартири тепер належить Київщині, де оренда подешевшала ще на 2,6% до 7 438 гривень.

Де винаймати житло найдешевше

За інформацією Держстату, найнижчі ціни на оренду квартир наразі у прифронтових областях — Херсонській (2 905 гривень), Запорізькій (2 862 гривень) та Сумській (2 687 гривень).

Якою була ситуація на ринку оренди у 2022 році

Як зазначали в Нацбанку, навесні 2022 року попит на оренду житла знизився і залишався низьким до кінця минулого року. Вартість оренди після періоду високої волатильності протягом перших місяців війни стабілізувалася на рівні в середньому на 40% нижче рівня лютого.

За оцінками експертів, ринок нерухомості був далеким від рівноваги. Про це свідчить і співвідношення "ціни до оренди", яке з березня 2022 року суттєво зросло. За цим критерієм ринок можна вважати збалансованим, якщо це відношення близьке до довгострокового середнього рівня.

У Нацбанку висловлювали переконання, що низькі ціни на оренду порівняно із цінами на нерухомість також стримуватимуть попит й надалі.

"За ціновим критерієм нині оренда житла видається кращою альтернативою, ніж купівля, і ця ситуація зберігатиметься тривалий час", – йшлося в огляді НБУ наприкінці 2022 року.

Ситуація на ринку нерухомості після початку війни

Ринок нерухомості в Україні протягом 2022 року перебував у дисбалансі через війну та безпекову ситуацію. За перші три квартали 2022 року було укладено трохи більше чверті від кількості угод за аналогічний період торік.

Про це повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова під час презентації "Звіту про фінансову стабільність", яка транслювалася на Youtube.

Вона пояснила, що попит на житло у 2022 році бум дуже слабким.

"Він значно залежить від безпекової ситуації в регіонах, і для його відновлення необхідно суттєве покращення безпекових умов та закінчення війни", – зазначили в НБУ.

Яку нерухомість варто обирати під час війни

Раніше ми писали, що українці обирають те житло, де вони зможуть відчувати себе безпечно. Люди надають перевагу квартирам на першому поверсі та без панорамних вікон, як це було раніше. Також важливим критерієм у виборі житла є бомбосховище, яке бажано, щоб знаходилося поруч.

В умовах війни постали ще додаткові проблеми: пошкодження будинків, підведених комунікацій тощо. Тож перед купівлею житла варто скористатися послугами технічних спеціалістів.

Наприклад, інженер, спеціаліст з технагляду та архітектор зможуть помітити неочевидні несправності. Лише вони при візуальному огляді оцінять, наскільки будинок зруйновано чи пошкоджено.

Раніше ми писали про те, чому люди почали менше орендувати квартири в Києві. Також сайт Pro Гроші розповідав, які тренди переважали на ринку нерухомості у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.