Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринку нерухомості без революцій: скільки коштують новобудови у листопаді

Лідерами рейтингу найдорожчих квартир у новобудовах у листопаді 2023 року є міста Львів та Київ

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найдорожчі новобудови в листопаді: де і скільки коштують

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найдорожчі новобудови у Львові та Києві, ціни на які майже зрівнялися. Київська область цього разу не увійшла в десятку регіонів з найдорожчим житлом, проте це область з найбільшим ринком. Також у Київській області найбільша кількість нових квартир у продажу за програмою "єОселя". Зазначається, що ціни на квартири на первинному ринку у листопаді або знизилися в межах 5%, або залишилися без змін порівняно з жовтнем.

Про це повідомляє Page.

Список з 10 міст із найдорожчими новобудовами України у листопаді 2023 року містить:

  • Львів — 47,8 тис. грн
  • Київ — 47 тис. грн
  • Дніпро — 41,9 тис. грн
  • Ужгород — 40,9 тис. грн
  • Закарпатська область — 39 тис. грн
  • Дніпропетровська область — 37,8 тис. грн
  • Одеса — 36,5 тис. грн
  • Львівська область — 35,8 тис. грн
  • Чернівці — 34,9 тис. грн
  • Вінниця — 34,4 тис. грн

Наголошується, що середні ціни вказані в тис. грн за 1 кв. м.

Згідно з інформацією ЛУН, у різних містах України більшість забудовників пропонують розтермінування. А от комплекси, що беруть участь у програмі "єОселя", становлять здебільшого до 10% в середньому по країні.

Найбільший відсоток новобудов, що акредитувалися до програми, у Київській області. Там їх майже чверть. В області наразі найбільша кількість пропозицій щодо квартир у новобудовах – 399 комплексів у продажу. Але це досі менше, ніж до повномасштабної війни: у лютому 2022 року у Київській області в продажу було 480 новобудов.

Що формує попит на первинному ринку нерухомості

Володимир Семенцов, який є співзасновником та керуючим партнером компанії INSPI Development, не бачить зрушення попиту на первинному ринку нерухомості. Він вважає, що державні інструменти, які могли б стимулювати попит на нові квартири на етапі будівництва, залишаються недостатньо результативними.За словами Семенцова, позитивно вплинути на попит зможуть програми спільного кредитування банків та девелоперів.

За спостереженнями експерта, наразі левова частка попиту зосереджена на квартирах у готових будинках або на стадії завершення (тобто готовність об’єктів понад 60%), що плануються здати в експлуатацію не пізніше червня 2024 року. Також найбільшим попитом користуються квартири площею від 40 кв. м до 70 кв. м.

"Зрозуміло, що навряд чи покупці наражатимуть себе на ризик, купуючи житло в об’єкті, де будівельні роботи призупинені або ж на яких спостерігається "аритмічна" динаміка", – додав Семенцов.

Скільки коштують однокімнатні квартири в найбільших містах країни

Ми вже писали раніше, що однокімнатні квартири зазвичай мають найбільший попит.

У столиці середня вартість житла з однією кімнатою зросла на 16% і становить зараз 2,9 мільйона гривень. Разом із тим зафіксували збільшення кількості пропозицій: за останній рік оголошень про продаж однокімнатної квартири у Києві стало більше на 47%.

В Одесі середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку зросла на 12,6% і зараз становить 1,6 мільйона гривень. Кількість пропозиції суттєво не змінилася, показник збільшився всього лише на 8%.

У Львові середня ціна на однокімнатну квартиру зросла на 14,3%, тобто до 1,7 мільйона гривень, а кількість пропозицій збільшилась на 16,5%.

У Дніпрі показник зростання становить 15,4% (на 1,2 мільйона гривень), у Харкові – на 8% (на 885 тисяч гривень). За останній рік пропозицій щодо житла у Харкові стало більше на 267%. У Дніпрі зростання пропозицій житла не надто значне – лише +8% протягом останнього року.

Раніше ми також писали, як шахраї можуть вкрасти в українців квартири. Також ми пояснювали, як швидко знайти покупця та продати квартиру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.