Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Монета на вагу золота? Яку копійку можна продати за 90 000 гривень

Монети з різними цікавими дефектами можуть "завалятися" в гаманці у кожного українця

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що особливого в монеті, яку продають за 90 тисяч гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Монети, які давно вийшли з обігу та мають цікаві дефекти, можуть збагатити їхніх власників.

Одну з таких монет продають на аукціоні Violity.

Що особливого в монеті

Монета номіналом 2 копійки була випущена у 1992 році, її особливість – зовнішній вигляд. Через помилку в ескізах монета отримала вузький вінок, який розташований ближче до центру монети. Такий дефект дуже рідко зустрічається, особливо на пробних монетах. Так, монети такого номіналу 1992 року були пробними, та майже не знаходилися в обігу.

Копійка викарбувана з магнітної сталі, на фото можна побачити, що стан монети задовільний, але помітні незначні потертості. Продавець зазначив, що реставрації вона не підлягала.

Скрин: Violity
Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Початкова ціна монети становила 1 гривню, наразі вона коштує 90 009 гривень, торги проходять в умовах аукціону, тому не виключено, що вартість може ще значно зрости.

8 тисяч гривень за 5 копійок

Монети номіналом 5 копійок 1992 року виготовлення виробляли для введення в обіг, тобто випускали великими тиражами. Різні дефекти та помилки у технології створення додають монетам особливої цінності.

Всього в Україні існує чотири різновиди монет номіналом 5 копійок, але тільки два можна продати колекціонерам за кілька тисяч гривень. За 8 000 гривень продають таку монету різновиду 1.1-ААк з майже ідеальним зовнішнім виглядом, хоч і невеликими слідами користування. Особливостями такої монети є:

  • середній зуб тризуба має потовщення у верхній частині;
  • одиниця дати зображена з хвостиком;
  • гроно №2 має форму прямокутного трикутника;
  • гурт – з крупною насічкою.

Перші місця у міжнародному конкурсі

Україна отримала найвищі нагороди в міжнародному конкурсі "Монета року 2023". Перші місця в номінаціях "Найкраща сучасна подія" та "Найхудожніша монета року" здобули монети, ескізи яких створили дизайнери Владислав Яровий і Олег Шупляк. Екземпляри випустили обмеженими тиражами у 2021 році з нагоди Дня Незалежності та Дня Конституції України.

Перша монета номіналом 5 грн оздоблена малюнками поля у вигляді стилізованих орнаментів, зображенням лелек, малого Державного Герба та логотипом Банкнотно-монетного двору. Другу монету номіналом 10 грн виготовили зі срібла та прикрасили локальною позолотою. На аверсі зобразили дзеркальні силуети, які уособлюють український народ.

Раніше ми розповідали, яку монету продають майже за 40 тисяч гривень. Також ми писали, що у світ випустили монету, присвячену Азовсталі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.