Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ваш гаманець – джерело доходу: яку монету можна продати за 8 000 грн (фото)

Монета є обіговою, тож майже нічого не коштує, проте один брак робить її цінною для колекціонерів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українську монету продають за 200 доларів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть знайти у власному гаманці джерело доходу у вигляді монет, які становлять цінність для колекціонерів. Одну з таких продають на аукціоні майже за 8 000 грн.

Лот опублікували на сайті Violity.

Йдеться про монету номіналом монети номіналом 5 копійок 1992 року виготовлення. Попри те, що такі копійки виробляли для введення в обіг, тобто випускали великими тиражами, серед них зустрічаються різновиди, які цікавлять нумізматів. Зазвичай цінності грошам додають той чи інший брак та помилки у технології створення.

Всього в Україні існує чотири різновиди 5 копійок, але тільки два можна продати колекціонерам за кілька тисяч гривень. На аукціоні власник презентує різновид 1.1ААк з майже ідеальним зовнішнім виглядом, хоч і невеликими слідами користування. Особливостями такої монети є:

  • середній зуб тризуба має потовщення у верхній частині;
  • одиниця дати зображена з хвостиком;
  • гроно №2 має форму прямокутного трикутника;
  • гурт – з крупною насічкою.

Брак виник через помилку на монетному дворі, яку швидко виявили та виправили, але невеликий тираж цього різновиду все ж потрапив в обіг. Саме важкість знайти 5 копійок з крупною насічкою робить їх цінними в очах нумізматів. Власник, який пропонує свій екземпляр, встановив початкову ціну 1 грн, проте згодом учасники аукціону підняли вартість майже до 8 000 грн, що еквівалентно 216 доларів.

Згідно з інформацією сайту "Монети-ягідки", максимально за цей різновид можна отримати 6 000 грн. До речі, дорого продати можна також копійку 2-БАм, яка має вузький середній зуб тризуба та гурт з дрібною насічкою. Серед особливостей – гроно у формі тупокутного трикутника і незвичний вигляд цифри 1 в році виробництва.

Перемога в міжнародному конкурсі

Україна отримала найвищі нагороди в міжнародному конкурсі "Монета року 2023". Перші місця в номінаціях "Найкраща сучасна подія" та "Найхудожніша монета року" здобули монети, ескізи яких створили дизайнери Владислав Яровий і Олег Шупляк. Екземпляри випустили обмеженими тиражами у 2021 році з нагоди Дня Незалежності та Дня Конституції України.

Перша монета номіналом 5 грн оздоблена малюнками поля у вигляді стилізованих орнаментів, зображенням лелек, малого Державного Герба та логотипом Банкнотно-монетного двору. Другу монету номіналом 10 грн виготовили зі срібла та прикрасили локальною позолотою. На аверсі зобразили дзеркальні силуети, які уособлюють український народ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нацбанк назвав найпопулярніші банкноти серед українців. Також ми повідомляли, що в Україні продають набір унікальних монет за 200 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.