Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У світ випустили нову монету, присвячену Азовсталі – скільки коштує і як купити (фото)

На монеті зображені ілюстрації українського художника Максима Паленка

Фото: Topworldcoins, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Монета, присвячена воїнам Азовсталі

Фото: Topworldcoins, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На невеликому кораловому острові Ніуе, або Савідж, розташованому в південній частині Тихого океану, випустили срібну пам’ятну монету номіналом 5 доларів, присвячену захисникам Азовсталі в Маріуполі.

Про це повідомляє портал Top World Coins.

Площа однойменної держави становить всього 261,5 квадратного кілометра. Важливою частиною надходжень у бюджет є виробництво тематичних пам’ятних монет із присвятами та сюжетами, які актуальні для багатьох країн світу. Наприклад, ще у 2013 році, під час Євромайдану, в Ніуе випустили сім однодоларових монет серії "Видатні гетьмани України" та одну з написом "Україна майбутня".

Тепер Тихоокеанська держава виготовила монету під назвою "Воїн Азовсталі". В описі зазначено, що вона "присвячена хоробрим і відважним захисникам Азовсталі в Україні, а також громадянам, які перебували разом з ними на промисловому комплексі у Маріуполі". Аверс зображає герб країни, має написи: назви острову, номіналу, ваги (62,2 г), року випуску й проби срібла.

 | Фото: Top World Coins
 | Фото: Top World Coins
 | Фото: Top World Coins

Срібна монета "Воїн Азовсталі"

Фото: Top World Coins

Срібна монета "Воїн Азовсталі"

Фото: Top World Coins

Срібна монета "Воїн Азовсталі"

Фото: Top World Coins

Реверс показує картину українського художника Максима Паленка MARIUPOL AZOVSTAL, на якій – профіль воїна в символічній металургійній рослинній броні з високим рельєфом. Це ілюструє витривалість українців, які протягом 80 днів чинили непохитний опір російським окупантам. Також реверс має напис з назвою монети англійською мовою.

Зауважимо, що в мережі її продають за майже 300 американських доларів. Діаметр монети – 50 мм.

Чому присвячують монети в Україні

Національний банк України у 2022 році також випустив чимало срібних колекційних монет, присвячених містам-героям. Зокрема й Маріуполю. 27 листопада українцям презентували пам'ятний тираж на честь захисників і жителів міста, дизайн створила київська художниця Марина Куца. На реверсі зображено образ відданого воїна, довкола якого розкидані стилізовані уламки, зброя.

Також НБУ створив цілу колекцію пам'ятних медалей з присвятою Бучі, Гостомелю та Ірпеню. Аверс показує стилізовану композицію, сформовану з карт міст Київщини, які разом нагадують форму серця. Реверс ілюструє мирне життя українців в особі дівчинки на гойдалках, навколо якої – відбитки брудних чобіт ворога.

21 листопада Нацбанк випустив першу монету з серії під назвою "Херсон – місто героїв". Дизайн відтворює пейзажі довоєнного міста, який зруйнували окупанти, що вдерлися на територію Херсону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нацбанк презентував нову монету з біблійською символікою. Також ми повідомляли, що НБУ ввів у обіг пам’ятну монету, присвячену відомому гумористу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.